När rastlösheten tar över..



Japp! Tog på mig kläder och begav mig utåt. Visserligen ingen långpromenad men var bara tvungen att få luft och ögonkontakt med något mer levande än tv:n. Tog mig till affären och inhandlade lite kryddor och nötter och hoppas jag ska orka med att baka lite julgodis i helgen. Mycket mer spännande än så har inte hänt här idag.. eller ja, träffade en läkare och arbetsterapeut idag och kom fram till att vänta en månad med beslut om ytterligare en operation. Vet själv varken bu eller bä om man bortser från att jag har ont. Känner mig inte så förtjust i tanken på att ha en obrukbar arm hela vintern heller, så vi får hoppas på det bästa helt enkelt! Trevlig kväll på er :)

Kvällsexperiment

Blev lite hungrig ikväll och var samtidigt sugen på något lite sötare så jag tänkte jag skulle experimentera lite. Mixade keso, grädde och tillsatte vaniljpulver. Till det mixade jag jordgubbar med lite stevia strö som jag hällde över. Första tuggan smakade inte alls fel, lite som en tjockare variant av den glass jag brukar göra själv. Men efter att ha ätit lite mer insåg jag ganska fort att det inte var något för mig. Jag vill inte påstå att det var äckligt, vilket jag nästan hade förväntat mig, det var mest mäktigt. Lite för sött och lite för mycket helt enkelt. Vet inte om det har med min kostomläggning att göra men det har faktiskt blivit rätt stor skillnad när det kommer till min inställning till sötsaker. Naturligtvis är jag sugen på något gott ibland, men jag behöver verkligen inte lika mycket som förut. Har alltid varit en galning i mjölkchoklad och har utan större problem kunnat trycka i mig en stor kaka själv utan problem, men idag räcker det ofta med en liten bit mörk choklad för att stilla det värsta suget vilket är otroligt skönt :)



För er som vill testa om det är något för er (räcker gott till två personer):
ca 1,5dl keso
ca 1,5dl grädda (ovispad)
en knivsudd vaniljpulver

Börja med att mixa keson till en jämn smet. Tillsätt sedan grädden och vaniljen tills grädden tagit ihop.

För bärsåsen mixar du bara en stor näve av de bär du föredrar (om du har frysta kan du tina dom först) och en msk sötningsmedel, tills såsen blivit slät. Smaken är ju som baken, så det kanske smakar bättre för dig? :)

Uttråkad se nanting

Redan i söndags då jag skulle sova kände jag mig konstig i kroppen och igår efter träningen kom det ordentligt, förkylning och en tjock hals. Så efter dålig sömn inatt, en dag utan större händelser så sitter jag nu i soffan och vrider mig om vartannat av rastlöshet. Så förbannat tråkigt att vara sjuk! Är dessutom lite rädd att jag förstör de rutiner jag kommit in i nu när det kommer till träning. Håller tummarna att det går över snarast möjligast!

Ett tips till alla lchf-ätande Umebor (och till er som bara vill undvika socker), maxi har tagit in Alvestaglass (har vad jag vet bara funnits på kvantum tidigare). Finns dels glass sötad med stevia, men sen gör de också två (?) sötad med ett annat slags sötningsmedel, vanilj och chokladsmak. Vaniljen är min favorit och köpte med mig denna idag. Bara 0, 5kolhydrater/100g :)



Återgår till tv:n och önskar er en trevlig kväll!

Bra kombination

Tidigare idag fick jag veta att försäkringsbolaget hade varit och tittat på min skoter i fredags och värderat skadorna. Jag ringde upp dom för att få domen jag egentligen redan var inställd på, den kommer inte lagas. Istället ville de lösa in skotern och eftersom skotern är i så dåligt skick så fanns det inte så många alternativ. Det fick bli så helt enkelt. Trodde dock aldrig att en maskin kunde framkalla så starka känslor, men det blir väl så då man har kämpat och sparat för att få ihop till något eget, det svider. Min första känsla var egentligen att gräva ner mig i soffan och tycka synd om mig själv, men det gjorde jag inte. Huxflux hade jag bytt om till träningskläder och innan huvudet hann tänka en extra tanke tog jag mig till gymmet. 60 min kondition, pw/intervaller (längsta joggen blev på fem minuter!), sedan fortsatte jag med mage och rygg. Åkte hem och insåg ganska fort att jag hade en massa energi kvar så jag tog armarna när jag ändå hade pulsen uppe. Så frustration kanske är nyckeln till maxad träning, vad vet jag? Det gick iallafall förvånansvärt bra och jag mår betydligt bättre nu än innan. Det brukar lösa sig som min pappa säger :)



Dagens middag

Efter allt pyssel och pyntande gjorde jag iordning en go middag. Tog fram en bit älgkött ur frysen tidigt igår och lät den tina. Gjorde sedan som jag oftast gör med älgkött och la den i kryddad mjölk över natten. Köttet blir så mycket mörare när man sedan ska tillaga det om man marinerar det så. Tar även bort lite av den distinkta viltsmaken som jag inte är så vrålförtjust i. Sedan lät jag köttbiten rinna av lite i ett durkslag innan jag skar köttet i lagom stora bitar/portioner. Torkade även av bitarna med lite papper innan jag stekte/grillade bitarna. Grillade bitarna i ca 3-4 min per sida och lät de sedan ligga i en form lindad i folie i ett par minuter innan jag serverade det. Till blev det en grönsallad, bearnaisesås och hemmagjort vitlöksmör. Till kvällsfilmen blev det efterrätt: alvestaglass och smält choklad. En riktig lyxarsöndag med andra ord :)





Tjuvstartar lite

Har gått i flera dagar och funderat på när det egentligen är dags att julpynta lägenheten. Efter att flera redan lagt ut bilder på instagram valde jag också att försätta mig i lite arbete idag. Så nu är alla gardiner strykta och uppsata! Sen vet väl de flesta i min närhet att jag gör det ordentligt om det ändå ska göras, så det enda som fattas nu är granen. Den väntar jag dock med iallafall en vecka till. Vet i ärlighetens namn inte ens vart den ska få plats men det brukar ordna sig. Bjuder på lite bilder och hoppas att jag kan skänka någon stackare lite julkänsla :)





Lördagsträning

Vem i hela världen kunde tro att jag av alla världens människor skulle ställa sig och träna en lördag? Har aldrig ens övervägt det då helgerna för mig alltid har varit till för att ta tillvaras på, och då träning aldrig varit något jag prioriterat så har det heller aldrig varit aktuellt. Men idag kände jag bara att jag var tvungen. Tvungen att resa mig ur soffan för att inte bli kvar där hela dagen. Det fanns inte speciellt mycket motivation förrän jag faktiskt stod där på löpbandet, då jag kände jag mig stolt och sjukt energisk. Har även märkt effekten av min pulsklocka, jag blir otroligt peppad av att se hur mycket träningen faktiskt ger så för er som vill börja röra er är det ett varmt tips för det blir ett otroligt motivationsverktyg! :)




Dagens middag



Mozzarellabiffar med blomkålsmos och coleslaw. Enkelt och gott, även för dom som inte äter lchfkost :)

Recept mozzarellabiffar:
500g kött/nötfärs
1ägg
0, 75-1dl grädde (börja med mindre så smeten inte blir för lös och tillsätt mer om ni tycker det behövs)
1paket mozzarella
kryddor (salt, peppar, cayenne, vitlök..bara fantasin sätter gränserna).

Gräddsås (jag gör mycket med ögat så testa er fram):
Stekskyn från biffarna
3-4dl grädde
150g färskost (jag blandar naturell med vitlök/örter)
1buljongtärning
1 tsk kalvfond
eventuellt mera kryddor vid behov


Rör ihop alla ingridienser utom osten.Hacka mozzarellan i mindre bitar och tillsätt i smeten. Forma lagom stora biffar, jag brukar få ihop sex stycken. Stek dom sedan i smör.

Lägg de färdiga biffarna på en tallrik eller dylikt och börja med såsen. Tillsätt ca 1dl vatten i stekskyn och sila den för att få bort eventuella klumpar. Häll sedan tillbaka skyn i pannan och tillsätt grädden och färskosten. Rör ut färskosten så den smälter och vispa sedan ner fonden och buljongen och låt den smälta. Låt koka ihop en stund och smaka av. Lägg sen ner biffarna i såsen och voila, så har ni fantastiska biffar!

Tips: För er som tycker om soltorkade tomater och basilika ska det vara väldigt gott i dessa biffar.

Hoppas det smakar! :)

Dagstripp till Sundsvall

Åkte från Övik tidigt imorse för att sedan landa i Sundsvall och birstacity. Tanken var att köpa hyllor som jag missade vid sista resan samt en del julklappar. Hade även kikat in årets skoterjacka och gissa om jag blev lycklig då vi kom dit! Butiken hade flyttat och hade nyöppningserbjudande på samma jacka som jag skulle köpa och var nedsatt med halva priset. Fick beslutsångest då jag även hittade en annan jacka. Väl framme vid kassan ser jag att ena jackan är lite skitig och det slutar med att hon drar av ytterligare på den som redan var halva priset på och vips, så fick jag den andra jackan iprincip gratis. Lycklig tjej lämnar Sundsvall med andra ord ;)

Insåg även en sak då vi skulle äta idag. Det är ganska många som har funderat över om det inte blir ganska bökigt att äta ute då man äter lchfkost. Men nej! Har man bara munnen med sig har jag aldrig upplevt att någon ifrågasatt mig när jag ber om att byta ut saker, ta bort eller lägga till. Åt två fantastiska måltider idag! Är även ganska övertygad om att ju längre man äter en viss kost desto enklare är det att välja bra mat. Det är ytterst sällan jag saknar tillbehör som strips, chips eller annat. Jag tycker det jag äter är så gott ändå så jag har faktisk tappat intresset för det andra omkring mig stoppar i sig. Dessutom mår jag bättre av det jag äter idag så valet blir ju ganska enkelt. Så till er som tror eller tycker att det blir krångligt att byta kost, det sitter förmodligen mer djupt rotat i er än i någon annan så var inte rädd för att prova! :)


Dagens lunch: Kyckling med sallad och bearnaisesås (byt strips mot sallad).


Dagens middag: Nachotallrik (ta bort chips och eventuellt bröd och be dom lägga på extra av det övriga). Enkelt, gott och ytterst smidigt när man är på språng! :)

Nu gör jag kvälla med gott samvete

Sitter och äter lite av kvällsbuffen som Andreas mamma dukat upp efter att vi varit ute på en prommis med bozzen. Får aldrig med gubben annars men ikväll tror jag han hade slagit i huvudet då han svarade. Blev en dryga timme runt Höglandssjön så nu är man lagom mör och mysig i kroppen. Har även hunnit med en stund på stan och inhandlat lite nya träningströjor samt belönat mig själv med en klänning och en superläcker tröja. Kände att jag var värd det idag då vågen äntligen har passerat ännu en barriär och jag är sjukt stolt över mig själv! Har försökt att inte snöa in mig på vågen, men det är oundvikligen en stor motivation när man ser att slitet lönar sig :)





Dagens totala: -1105 kalorier.

Är det ett manligt fenomen?

Efter att jag tagit mig i kragen och skuttat till gymmet tidigare så var det bara att skynda sig in i duschen för att hinna packa. Sitter nu i bilen påväg ner till gubbens hemtrakter (övik) för att spendera natten där och fortsätta till Sundvall imorgon. Det jag då ville komma till med själva inlägget var det att jag i all min stress bad Andreas om hjälp med att packa. Jag ber honom att packa ner ett långt svart linne varpå han kommer in i badrummet med ett kort linne och undrar om det är det linnet jag vill ha. Ifrågasätter då med ganska roat tonläge om han tycker det linnet ser långt ut. Jag får till svar att han inte hittar något långt linne (har sisådär en hel byrålåda full) och att jag får leta ett själv. Jaha, men kan du då packa ner schampo och balsam frågar jag och han ställer sig framför hyllan med alla dessa artiklar på och stirrar tomt framför sig. Det jag ber om står alltså precis framför ögonen på honom men det slutar ändå med att jag måste plocka fram flaskorna själv. Vi går gemensamt in till sovrummet där jag öppnar byrålådan, där, längst upp i lådan ligger ett svart långt linne. Jag kan inte sluta skratta. Vad är det med karlar? Någon fler än jag som undrar hur män som lever ensam klarar sig? :p

Dagens frunch

Idag blev det frunch för både mig och gubben. Det är rätt tacksamt att ha en sambo som faktiskt ofta föredrar lchf-maten jag gör mot hans hylla i skafferiet (pasta, potatismos, bröd osv..). Det gör allt så mycket enklare för mig eftersom jag gärna lagar mat åt oss båda. Dessutom känns det bra att jag vet att han får i sig hälsosam mat, åtminstone här hemma :)




Recept på enkel och god omelett (1pers):
2ägg
en skvätt grädde
kryddor (jag använder salt, peppar, cayenne och ibland lite franska örter)
några skivor ost (jag använder goudaost)
0,5 paket bacon

Steker omeletten i en rejäl klick smör och tillsätter ett par ostskivor när jag vänt på omeletten. Sedan steker jag bacon och idag blev det även lite smörstekt sparris som jag kryddar med havssalt. Hur enkelt och gott som helst!

Gårdagens träning

Innan jag åkte iväg till bästvännen igår hann jag med ett kort pass på gymmet. Det var motigt som alltid innan man kommer sig dit, men väl där hade jag massa motivation och energi över och hade garanterat kunnat fortsätta ett tag till på bara ren vilja. Men lite är bättre än inget alls så jag är nöjd! :)










En omstart - på många olika plan!

Det är närmare ett år sedan jag skrev här sist. Ska sanningen fram har jag känt mig manad ganska länge att ta upp bloggandet igen, men den dåvarande tråkiga designen har satt stopp för det. Nu har min älskade, bästa vän, hjälpt mig att få lite ordning här och jag är så glad för det! Jag känner mig så motiverad att skriva, visa och dela med mig av det jag gör. Det kommer bli allt mellan himmel och jord, men med lite mer fokus på min kost och mitt försök att hålla igång kondition och kropp på bästa sätt. Träning har aldrig varit min starka sida så att fara på gymmet kan fortfarande kännas motigt, men jag försöker. Jag vet att när jag väl har rört på mig så känns det bättre överallt i kroppen. Jag är stolt över mig själv, jag är utmattad på ett skönt och hälsosamt sätt och jag vet att ju mer jag rör på mig desto lättare kommer det bli med tiden. Jag hoppas ni följer med mig! :)


EricaJonsson

Lchf, träning, kärlek och allt som ger krydda åt min vardag!

RSS 2.0