Dröm, tro och våga hoppas!

Ett nytt år med nya möjligheter älskade vänner, tänk på det! Gott nytt år! :)




Trodde aldrig det skulle hända mig

Aldrig för mitt liv trodde jag att jag skulle må så bra av träning att jag en dag skulle sakna av att inte röra på mig. Det har nu gått flera veckor sedan jag rörde på mig ordentligt och jag kan inte annat säga än att jag mår dåligt av att inte kunna träna. Jag känner mig stolt över mig själv på ett sätt som är svårt att beskriva de gånger jag har rört på mig, tagit mig från soffan och utmanat mig själv. Efter förkylning och magsjuka så är det dags, det nya året ska invigas med träning. Massor av rolig, svettig och jobbig träning! Och jag längtar! :)



Annandagen

För att avsluta tre dagars julmys blev det vårt tradionella annandagsfirande. Hade en helt fantastisk kväll och fler än jag fick skratta sig av stolarna innan kvällen var över. Men med vänner som dessa blir man inte ens förvånad ;)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Puss! :)
 
 
 
 

Julen

Bloggen har fått stå på julpaus i några dagar och just när jag hade tänkt komma tillbaka åker jag på magsjuka! Min förkylning hade just gett med sig såpass att jag hade tänkt åka och träna, men icket. Började må riktigt illa igår och efter det har det inte blivit många knop gjorda! Men nu mår jag (peppar peppar) något bättre så jag hoppas iaf att jag ska vara kry till på måndag så jag kan fira nyårs med mina underbaringar.
 
I brist på annat att skriva om så tänkte jag slänga in lite bilder från julen, som förövrigt har varit helt fantastisk. Firade julafton under tre dagar. Blir så när man ska hinna med svärföräldrar och två egna familjer, men mysigt var det :)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Behöver jag säga att jag älskar det?



Dagens middag

Fick finfrämmen från Övik idag så det fick bli en trerätters till middag. Heta kräftstjärtar på toast till förrätt. Ungsrostade rotsaker till älgrostbiff och chokladmousse toppat med grädde, hallon och hasselnötter till efterrätt. Behöver jag säga att det blev mucho gott? ;)
 
 

Svenska hjältar 2012

Sitter med gråten i halsen och har gjort sedan 1,5 timme tillbaka. Det fascinerar mig att det finns så mycket orädda, omtänksamma och fantastiska människor, det är så oerhört gripande. Jag blir glad, lycklig och väldigt berörd över de osjälviska handlingarna man får se en sån här kväll. Jag blir även väldigt upprörd över de folk som inte ser skillnad på rätt och fel. På de människor som inte kan förstå att det de gör, de handlingar de utför påverkar andra. Jag blir arg av tanken på att folk inte kan tänka längre in i framtiden, jag blir arg för att unga människor inte vågar stå på sig och jag blir ännu mer arg på de vuxna som låter det hända. Jag hoppas att det som hände ikväll har en inverkan på fler än mig och att det har öppnat upp ögonen för de som inte tittat, för de som inte velat se. Jag vet att de som vågar gör skillnad, jag önskar bara att fler tog steget åt rätt riktning.
 
Ta hand om varandra!
 
 
 
 
 

Julgodis alá lchf

Nu i juletider hör det liksom till att baka och göra eget godis. Tidigare har jag hunnit med tryfflar, pepparkaksbollar, chokladbollar och lite ischoklad. Har i ärlighetens namn inte ätit så mycket mer än av tryffeln, men jag ser det som en hobby att få baka och greja på så det tar inte slut där. För ett par dagar sedan gjorde jag även en variant av wienernougat samt en fudge med lite tvist. Vem har sagt att lchf behöver vara tråkigt liksom? ;)

Här nedan kommer recepten:
(recepten kommer i grunden från 56kilo.se)
 
Wienernougat:
100 g mandelsmör
100 g mörk choklad
50 g mandelspån
 
Smält mandelsmör och choklad på låg värme i en kastrull, när det smält ihop tillsätter du mandelspånen. Häll sedan över detta i en lämplig bakpappersklädd form. Ställ in i kylen och låt stelna innan du skär i lämpliga bitar.
 
Vaniljfudge:
65 g mandelsmör (orginalreceptet innehåller jordnötssmör)
65 g osaltat smör
60 g naturell cream cheese
1,5 krm vaniljpulver
1 dl steviaströ och/eller sukrin melis (jag upplever dock att stevian var svår att smälta och känns därför i fudgen, så ett tips är att byta ut eller kombinera med sukrin melis för att få en lenare fudge)
 
Smält mandelsmör (alternativt jordnötssmör) och smör i en kastrull på låg värme. Ta sedan av den från plattan och tillsätt cream cheese, sötningsmedel samt vaniljpulver och rör på eftervärmen tills smeten är slät. Häll över smeten i en bakpappersklädd form och ställ in för att stelna i kylen innan du skär den i bitar.
 
 
Jag hoppas det ska smaka! :)
 
 

På förfrågan

Är ett par stycken som har efterfrågat receptet på brödet jag bakade igår, så här kommer det (ursprungligen från bloggen alltomlchf). Jag hade dock bara 3dl mandelmjöl så jag använde ca 1dl kokosnötsmjöl också, och det gick kanoners!

Ljust rostbröd:
10 medelstora ägg
1-2msk grädde
4dl mandelmjöl (eller 3+1)
1dl pofiber
5dl riven ost
4msk fiberhusk
1msk bakpulver
knappt 1tsk salt
smör och sesamfrön till att bröa formen

Såhär gör du:
Sätt ugnen på 210 grader (varmluft på 190). Börja sedan med att vispa äggen pösigt. Blanda sedan de torra ingredienserna och tillsätt osten. Efter det blandar du ihop allt med de vispade äggen och häller ner grädden. Låt stå och svälla 5-10 minuter.

Smöra och bröa en avlång form med skalade sesamfrön och lägg ner smeten/degen. Skvätta några droppar vatten på toppen och strö lite sesamfrön över om ni vill. Grädda i ugnen ca 30-40 min. Ta ut och låt svalna. Skär sedan i lämpliga bitar och använd bland annat som rostbröd. Brödet går att frysa. Hoppas det smakar! :)


Namnam

Gjorde en chansning och bakade ett bröd ikväll. Har testat nån gång tidigare men tycker brödet blir på tok för torrt och kompakt när man bakar lchf. Det här däremot skivade jag och rostade och det smakade hur gott som helst! Blir perfekt till på lördag då jag hade tänkt bjuda ett par vänner på en toast till förrätt :)





Det känns bra nu

Det slog mig igår när jag var och handlade att majoriteten av det jag hade på listan bestod av saker som jag tidigare inte ens hade smakat och som än mindre hade hamnat i kundvagnen. Jag älskar att komma hem med en massa påsar av grönt och nyttigheter för att sedan fylla kylskåpet. Det både ser och framförallt ÄR hälsosamt. Det känns bra i magen och det syns på mig. Snacka om bra kombo! :)



Någon som fått dåndimpen?

Skulle göra iordning något att äta idag innan jag åkte och handlade vilket resulterade i en 'man tager vad man haver' middag. Frågade därför Andreas om han ville ha korv och stuvade makaroner varpå han frågar mig vad jag skulle äta. 'Ja, stuvad vitkål och laxen som blev kvar'. 'Jaha, men då tar jag också det'. 'Va? vill du hellre ha stuvad vitkål än stuvade makaroner? Är du allvarlig?' 'Ja', säger han och tittar på mig med en såndär blick bara han kan ge. Så ja, han fick korv och stuvad vitkål till middag och mätt blev han! Kunde aldrig för mitt liv tänka mig att han skulle utesluta makaroner till korv, men man ska väl aldrig sluta förvånas antar jag ;)





Dec. 18, 2012

Det här med julgran gör något med julkänslan ändå :)



2012-12-18

Har spenderat de senaste 2,5 timmarna med att fila på mitt CV och skicka in lite arbetsansökningar. Börjar bli rastlös av att gå hemma så ser ingen anledning till att iaf inte försöka. Vet fortfarande inte hur min arm ställer sig till vissa av dessa jobb men jag klättrar snart på väggarna om jag inte får göra något på dagarna. Ska till arbetsterapeuten och sjukgymnasten på fredag för att se vad jag skulle kunna göra för att kunna träna upp armen. Som det varit tidigare har jag nämligen bara kunnat lyfta den ytterst begränsat så jag hoppas de kommer med lite matnyttiga tips. Har dessutom, peppar peppar, inte haft lika ont de senaste tre dagarna så har jag tur går det åt rätt håll!
 
Fick även lite pepp av fina Veronica idag då hon fixade mina naglar. Jag får nog försöka bli lite mer positivt inställd och se de saker jag faktiskt klarar av att göra trots armen, istället för att se det som ett hinder. Brukar försöka vara optimistisk men när man har gått med smärta och frustration såhär länge är det lätt att bli lite blind. Så, nu sitter jag här med en kopp te och är rätt positiv till livet. Som man brukar säga, man får kyssa ett par grodor innan man träffar prinsen och får jag gissa gäller det även arbete. Rätt jobb hittar man med tiden :)
 

Kram på er!
 
 
 
 

Gårdagens middag

Hade en kålrot i kylskåpet som jag behövde använda så jag valde att göra en gratinerad kålrotsmos till middagen. Till det fick det bli ungstekt lax och en räkröra. Blev riktigt gott och är barnsligt enkelt att göra :)
 
Kålrotsmos:
1 medelstor kålrot
½ palsternacka
0,75 dl grädde
1 dl riven ost
salt, peppar.
 
Börja med att skala kålroten och palsternackan och skär de i jämnstora bitar. Koka sedan detta tills det blivit mjukt (8-10 min beroende på hur stora bitar ni skurit). Sedan mixar ni detta jämnt med en rejäl klick smör och tillsätter sedan den ost ni tycker är godast, jag använde herrgårdsost då det var det vi hade hemma. Krydda med salt, peppar och eventuellt någon annan god krydda och rör ner grädden.
 
Sleva upp moset i valfria enportionsformar. Jag har ganska stora formar och både jag och A blir mätt redan efter hälften, så det borde räcka till fyra mindre formar. Det går garanterat att göra i en större form också om man vill det. Riv lite ost över moset och gratinera på 200-225 grader i ca 15 minuter (eller till ytan har fått fin färg). Blir jättegott att ha morot i också för den som inte är så strikt. Enkelt, hälsosamt och gott även till annat än fisk! :)
 
 
 
 
 

Tredje advent

Blev en lång härlig sovmorgon imorse och efter att ha slängt in tvätt i två maskiner gick vi upp och gjorde iordning gofrunch. Stod igårkväll och lagade iordning köttbullar och hemmagjord rödbetssallad när jag blev för rastlös av att sitta i soffan, så det avnjöt vi (läs jag). Fick tvinga i Andreas lite rödbetssallad trots att han påstår att han inte tycker illa om det, han tycker bara färgen är läskig? Tror det är en finare ursäkt för att kunna avstå något han inte riktigt gillar jag ;)
 
 
 
Vet att rödbetor är lite omdiskuterat bland lchfare, men eftersom julen för mig är lite av ett undantag så valde jag att försöka mig på en hemmagjord vilket blev lyckat, och gott! ;)

12-12-14

Efter middagen släppte jag av hjärtat på jobbet och skyndade mig hem igen för att hinna köpa mer inslagspapper. Hade tänkt åka och träna i brist på annat att göra och var faktiskt rätt så peppad, men jag har suttit med julklappar tills nu och har med det fått sjuka värken i ryggen.. Så jag känner mig inte alls lika taggad till någon träning just nu. Får försöka ta mig iväg imorgon istället!

Blev tacomys till middag. Testade att göra ostchips men det var inget som föll mig riktigt i smaken. Tycker det smakar minst lika bra utan några substitut, men för er som vill testa:

Riv eller skiva en god ost, lägg i högar på ett bakplåtspapper och krydda med valfria kryddor. In i ugnen på 200-225 grader och låt osten smälta och få färg innan du tar ut dom :)



Sveriges nästa stjärna

Sitter med gåshud och njuter, vilken fantastisk tjej!

 
 

Jag lever!

Har varit dålig uppdatering men har nog inte riktigt kommit igång än, glömmer liksom bort att jag börjat skriva igen. Sedan sist har det varit en del julklappsshopping, en tripp till Örnsköldsvik och en massa mys. Har suttit hela kvällen nu och slagit in julklappar men nu ger jag (min rygg) upp. Hade tänkt börja göra mig iordning för luciavakan på sf inatt. Har aldrig vakat förut så det blir spännande att se om man orkar hålla sig vaken. Ska packa ner lite gotta så jag klarar mig genom natten utan större avvikelser. Har slagit mig att om jag har med eget, desto mindre sugen brukar jag bli på annat och det hjälper ju.

Och just det, får inte glömma dagens vikt! Har gått ner precis 15 kilo sedan jag började dokumentera vikt och mått. Nu är det bara motivationen till träning som fattas. Snart tre veckor utan pulsklockan, skamligt! Bara att ta sig i kragen innan allt försvinner på riktigt.

Hejs!



En sån där dag..

Hej!

Dagen startades på stan med Johanna där det inhandlades vad jag hoppas är de sista julklapparna. Ska gå igenom det nu på en stund så att allt finns med. Känns skönt dock, att slippa springa runt stressad över att inte ha köpt en enda grej. En komplettering eller två kan man leva med ;)

Kom hem lämpligt till middagen och efter det har jag varit sugen på ALLT. Det var länge sen senast men ikväll har jag ätit allt möjligt och kommer förmodligen trycka i mig ännu mer innan kvällen är slut. Svårt att balansera när man inte längre är såhär sugen jämt. Dessutom svårare att avstå när man har så mycket hemma. Vet inte om det är brist på karaktär och självrespekt, eller om det helt enkelt är mänskligt, får helt enkelt låta det vara osagt och starta på nytt imorgon.. har en svag känsla av att det finns fler som har såna här dagar, är lite nyfiken på hur ni gör? Om ni har tips på hur man trotsar suget eller hur ni hanterar känslorna man får när det känns som att man har misslyckats?






Chokladtryffel

Spenderade som sagt ett par timmar i köket tidigare idag och fick ihop lite julgodis. Det blev chokladbollar, pepparkaksbollar och chokladtryffel x2. Hade tänkt göra saffransmuffins också men det får bli en annan dag :)
 
Tänkte jag skulle dela med mig av tryffelreceptet, det blev supergott och helt klart ett bra alternativ när man är sådär galet sugen på något gott eftersom man inte behöver speciellt mycket av det för att bli "mättad". Jag valde att servera tryfflarna med lite glass till. Kändes lite som kladdkakekross, fast med smak då :)
 
 
 
Recept på mintchokladtryffel:
100 gram mörk choklad (70 – 85 %)
2/3dl vispgrädde
2 msk sukrin
25g smör
Några droppar mintessence (eller annan essence som passar er)
Kakao att rulla tryfflarna i


1. Hacka chokladen fint.
2. Koka upp grädden i micron, på full effekt, i ca 1-1½ minut (eller i kastrull om ni föredrar det).
3. Lägg ner chokladen i grädden, tillsätt smöret och rör ihop tills chokladen har smält.
4. Smaksätt med några droppar mintessence och smaka av.
5. Ställ in i kylen i minst 3 timmar så att det stelnar.
6. Rulla sedan chokladen till bollar och rulla i kakao .
7. Förvara tryfflarna kallt när de är klar.

Tips: Byt ut den vanliga chokladen till en med smak (och uteslut essencen). Jag använde en 76% apelsinchoklad och det blev toppen! Fantastiskt gott och ett enkelt sätt att förnya tryffelreceptet! :)

Det blev en lång eftermiddag

Har alldeles just satt mig ner i väntan på att Andreas ska komma hem så vi får äta middag. Det blir en lasagne på älgfärs och zucchini. Har aldrig testat det förut, har gjort lasagneplattor ala' lchf istället då det kanske är den godaste lasagne jag någonsin har ätit. Idag blev det en grönare variant då jag hade flera zucchini hemma som jag ville använda. Tror det blev lite väl mycket ostsås men förhoppningsvis smakar det bra ändå!





Har även hunnit baka en del julgodis idag. Tänkte slänga upp bilder samt recept på det lite senare om det är av intresse? :)




I en alldeles lämplig takt..

Har glömt skriva att jag vägde mig i lördags. Det resulterade i en minskning på 14kilo sedan jag startade och -2kilo sedan förra månaden. För mig känns det bra och ytterst tacksamt eftersom jag har valt att fortfarande kunna äta gott ibland och göra avstickare om jag vill (vilket blir allt mer sällan eftersom jag inte är sugen). Min vikt har dessutom stått still i vissa perioder (vilket kan vara vanlig hos folk som har jojat fram och tillbaka i vikt). Då känns det extra skönt att se hur det äntligen rör på sig, det blir liksom ett kvitto på att det man gör fungerar vilket gör det lättare att fortsätta de gånger man kan tycka att det blir traggligt.

Jag har satsat på sakta men säkert och min förhoppning är naturligtvis att det fortsätter åt rätt håll. Jag håller dessutom på att bli frisk så har jag tur kan jag uppta träningen lite smått snart igen :)



Kycklingpaj ala' Johanna

Igårkväll slängde jag in några kycklinglår i ugnen och eftersom dom redan var klar ikväll så gjorde jag en variant av en supergod paj som Johanna och hennes mamma brukar göra, bortsett från pajskalet då naturligtvis :)



Recept:
kött från 3 stora kycklinglår (alternativt 1 grillad kyckling)
200g färskost
2/3 -1 hel burk med chunky salsa (beroende på hur starkt man vill ha och hur försiktig man är med kolhydrater)
riven ost

Jag började med att rensa kycklingen och la köttet i botten på en rund form. Sedan rörde jag ihop färskosten med salsan (jag använde 2/3 av en burk). Man kan om man vill salta och peppra ostsmeten, jag glömde det men det smakade kanoners iaf! Toppa med riven ost och gratinera i ugnen på 225 grader i ca 20 minuter eller till osten har fått fin färg.

Till det serverar jag sallad och lite vitlöksdipp. Hur enkelt och gott som helst!

Tips är att tillsätta fefferoni,tomat, paprika, svamp eller andra goda grönsaker man har hemma så blir det en lite fylligare paj/gratäng :)


Första advent

Hallå!

Helgen har bara sprungit iväg och jag har inte ens hunnit med hälften av det jag hade tänkt göra. Fredagen spenderades i bilen. Det blev Åre tur och retur, drygt 100mil innan vi blev klar. Naturligtvis inte för intet! Fick med mig en skoter hem och ganska lämpligt kan man ju tycka, med tanke på snön som bokstavligt har vräkt ner sedan igår. Lite blötsnö på det här så kanske säsongen inte är alltför långt borta :)

Under gårdagen firade vi Thomas med julbord och en massa mys. Alltid lika skönt att komma till mamma och Thomas när det är julpyntat. Det är som att det lilla barnet vaknar igen och den där pirriga känslan i magen kommer på nytt. Det blir jul på riktigt. Fick med mig en liten tös också när vi kört hem syster, så myskalaset har pågått sedan igår. Nu ligger ett stycke utslagen sambo och hund och sover intill varandra i soffan. Så det blir nog inte så många knop ikväll heller. Lika bra eftersom ingen av oss mår hundra. Håller tummarna för att bli frisk snart så man får igång lite rutiner igen!

Jag hoppas ni har haft och fortsätter att ha en trevlig första advent! Kram på er :)



EricaJonsson

Lchf, träning, kärlek och allt som ger krydda åt min vardag!

RSS 2.0