Dagen i bilder

















Dagens lunch

Lunch i solen efter några timmars körning. Blir inte så mycket bättre än såhär :)



Kesoplättar/pannkakor

Testade en ny variant av plättar/pannkakor idag. Jag dubblade orginalreceptet och gjorde crepes av ett par stycken och oj vad gott det blev!

Kesoplättar ala @56kilo (2-3pers):
2ägg
250g keso
1,5msk fiberhusk
en nypa salt

Gör såhär:
Mixa ihop ägg och keso till en slät smet. Rör sedan ner fiberhusk och salt. Låt svälla ett par minuter innan du steker dom i kokosfett alt. smör. När du vänder på pannkakan så använd en stekspade och tryck över hela för att få ut smeten ordentligt.

Ät som vanligt med grädde, bär eller sylt. Eller med en god stuvning, röra alternativt vi gjorde i crepesform. Bara fantasin som sätter stopp :)




Förberedelser

Åker iväg åt fjälls imorgon och som vanligt är det tusen saker som ska hinnas med innan. Var och köpte lite nödvändigheter till skotern tidigare idag och har nu under kvällen gjort eget jordnötssmör, hasselnötssmör, bakat bröd, sjukt goda choklad och kokosmuffins samt mixat ihop hemmagjord aioli. Nu ska jag bara se över vad annars i matväg som ska med innan jag ger mig på klädväskan :)









Gårdagens

Blev en sväng med grabbarna på skotern igår. Grillade lite och körde oledat hem, eller som jag så fint döpte det igårkväll 'off led'... Ja, som höres så dracks det en del igår då vi kom tillbaka hem. Så idag mår man som man förtjänar, men kul som satan hade vi och det är ju huvudsaken :)









Enkelt och gott

Jag har hittat en ny favoritprodukt! Gott, krämigt och smakrikt och för en del av er säkert välbekant: kokosgrädde. Har trott att det ska smaka sådär onödigt mycket kokos men den är jätte krämig och med en knivsudd vaniljpulver så blir den hur god som helst. Improviserade ihop en mousse för någon dag sen på kokosgrädde, vaniljpulver och lite kakao. Serverade med krossade hallon. Kolhydratsnål och mejerfri så ypperlig för de som är laktos eller äter paleokost. Går att experimentera med denna grädde i det oändliga och om ni själv har tips på hälsosamma recept när man är sugen på det där lilla extra så skriv gärna! :)



Matinspo

I brist på annan inspiration så blir det inte bättre än såhär. Var superpeppad efter måndagens träning men som alla gånger då det känns sådär energisk och bra så kommer det alltid en sjuka som på posten. Fick så jävulskt ont i halsen igår, natten blev en pärs och dagen har varit tung. Trodde dock det blivit bättre i halsen under dagen men så får man uppenbarligen inte tänka för då kommer det krypande tillbaka. Så nu ligger jag däckad i soffan och försöker vila upp mig så jag orkar jobba imorgon.

Under tiden får ni nöja er med mina extremt attraktiva bilder från våra senaste middagar. Enjoy ;)







Celsius

Ja, denna fantastiska dryck gör ju verkligen vad den är skapt för. En massa extra energi och man blir otroligt pigg. Så att dricka den vid 19 på kvällen kanske inte är att rekommendera, speciellt inte om man ska upp vid sexsnåret morgonen därpå och faktiskt vill sova lite innan det är dags att kliva upp...Just sayin ;)



S-W-E-E-T

Ja, rubriken går ju att tolka som man vill. Gött mos, svettigt, skönt, utmanande och gansks jävla skön känsla. Drog i mig en celsius i hopp om lite extra energi (hade sjunkit ner rätt ordentligt i soffan..). Åkte iväg till gymmet och tänkte köra en timme pw. Det blev bättre än så! Efter 25min pw kände jag att jag hade så mycket mer att ge så jag började springa och fortsatte, fortsatte och fortsatte lite till, ända till distanssiffran slog om till 10km. 1-jävla-mil under 70min. Stort! ★

Körde en massa armar sen innan jag cyklade hem igen. Nu ska jag bara duscha och sen hoppa isäng då det väntas ett långt arbetspass imorgon. Godnatt på er vänner!







Då var även denna helg till ända

Har ju haft systers småskruttisar hos oss hela helgen och om vi har myst! Kommer bli tomt utan dom.. Är ju två små som gärna är med, helst överallt om det skulle gå ;)







Kycklinggryta ala moi

Fick förfrågan om receptet på den kycklinggryta jag gjorde igår, så här kommer det. Som alla andra gånger har jag inga exakta mått när jag lagar mat så ni får cirkamått och får därför smaka er fram :)
 
Recept (5-6pers):
125 g färskost vitlök/örter
1 röd chili/spansk peppar
1 hönsbuljongtärning
1-2 tsk sambal oelek
3 dl creme fraiche
1 grillad kyckling
1 paket bacon
1-2 tsk senap
1,5 dl grädde
1-2 tsk soya
1,5 dl vatten
2 ölkorvar
1 morot
Valfria grönsaker, jag använde broccolimix för att få lite färg i grytan,
andra goda grönsaker är paprika, svamp, purjulök, wokgrönsaker etc.
 
Gör såhär:
Börja med att rensa kycklingen och dela köttet i lagoma bitar. Skär sedan ölkorven i mindre bitar och lägg ner i en kastrull med vatten i. Tillsätt finhackad chili och buljongtärningen. Låt detta koka upp tills buljongen löst upp sig och tillsätt sedan färskost och creme fraiche. Smaka av med senap och sambal och spä med grädden. För att få färg och lite sälta i såsen droppar du ner lite soya. Låt detta koka ihop en stund medan du steker ditt bacon som du skurit i mindre bitar. Låt baconet rinna av lite på ett hushållspapper innan du slänger ner dom i grytan. Tillsätt här dina kycklingbitar. Koka sedan upp broccolimixen och den hackade moroten i en annan kastrull tills de är klara och låt dom rinna av i ett durkslag. Rör försiktigt ner dom i grytan.
 
Eftersom det är mycket smaker i allt du har i grytan brukar det behövas sparsamt med kryddor, men salta och peppra lite och krydda med annat om du känner att det behövs. Känner du att grytan är för tjock i konsistensen så späd med vatten eller grädde. Har du problem med för rinnig gryta så binder färskosten såsen väldigt bra, så tillsätt mer av det.
 
Voilá! Du har nu en löjligt god gryta färdig att servera! :)
 
 
 
 

Eftermiddagsmys

Åkte ner med Johanna på stan vid lunch och strosade runt en stund. När jag kom hem lös fortfarande solen så jag tog med mig gubben och vovvarna ut på lite eftermiddagsmys. Åkte till Ön och gick längs älven en bra stund. Hundarna fick springa och leka av sig ordentligt så nu ligger det två utslagna hjältar och vilar här :)









Dagens middag

Det har varit en ganska enformig matvecka av den enkla anledningen att jag inte orkat avancera. Köpte en grillad kyckling igår för att inte behöva göra iordning så mycket men t.om det blev jobbigt så det blev en kebabsallad istället. Därför hade jag inte mycket till val idag och valde därför att göra en gryta av den. Blev riktigt gott så nu jäser jag, gubben och syrrans två små pluttisar ner oss i soffan resten av kvällen :)









Fail....

Ja, det här med att stå emot. Det är inte ofta jag faller för frestelsen men efter en jobbig matvraksvecka så hände det idag. Det serverades en kladdkaka i personalrummet och jag kunde inte låta bli. Känner mig inte lika värdelös psykiskt som fysiskt faktiskt. Tog en väldigt liten bit men mår ändå jätte dåligt i magen redan. Vissa straffar gud genast...eller hur det nu var.. :)




Lite mer lektyr

Har inte hunnit läsa någon av dom men har bläddrat igenom Katrins bok och kan inte låta bli att bli lite provocerad av det hon skriver, precis som jag blev då jag läste hennes första. Vissa saker är bra och uppmuntrande men sen finns det kommentarer som jag anser inte riktigt hör hemma i en sån här bok utan mer i tankarna. Men recepten var det jag var ute efter och dom ser helt klart godkända ut :)



Dagens träning

Idag gick det så jävla trögt vilket gör träningen så sjukt mycket tråkigare. Jag började med ett cxworx men kom liksom aldrig igång. Forsatte med pw i 20min men ville helst ge upp redan efter 5min.. Fortsatte iaf sedan med lite armar och axlar och fick väl just såpass upp lite puls innan jag gav upp.. Nej, peppa upp och komma igen en annan dag helt enkelt!



Matinspo

Gårdagens middag, dagens frukost och kvällens middag/postworkout. Köttfärssås med zucchini, pannkakor och kabanosskorv med ägg och räksallad.Enkelt men ack så gott!







Man gör det man kan

Efter två dagar med otroligt sötsug och överdrivet intag av både mat och gotta så satt jag i soffan i eftermiddags och kände mig rätt nere och lite maktlös. Alla resor har både upp och nedgångar och det är inget jag tänker skönmåla. Jag har bra dagar men sen kommer det perioder där jag är sådär sjukligt sugen på allt och äter mer av det jag 'får' äta för att inte trycka i mig sådant jag absolut inte borde äta. Det brukar resultera i mycket mörk choklad, sötningsmedel och onödiga mängder mat vilket i sin tur leder till ökat sug och så är den onda cirkeln i rullning. Vad som är tacksamt och som jag ändå känner mig stolt över är att jag ytterst sällan faller för frestelsen att äta sådant jag inte mår bra av. Jag har även blivit bättre på att uppmärksamma mina svackor vilket ger kortare perioder.

Idag bröt jag det med ett intervallpass och lite mördande av benen och rumpan. Det kändes riktigt skönt att komma ut även fast det som många andra gånger är motigt att ta sig ut. Men jag hade otroligt bra energi och körde slut på mig ordentligt innan jag gick in så nu har jag med gott samvete myst ner mig i soffan efter en sen middag :)





Lördagsmys

En helt fantastisk dag som i sin helhet spenderats utomhus! Åkte iväg med skotrarna på förmiddagen och fick besök ett par timmar senare där vi grillade lite korv och njöt av solen. Grillade även middagen ute i grillringen och blev klar med det lagomt till mellofinalen började. Har haft en kanondag och ska nu slå igen mina gröna och hoppas att morgondagen blir lika bra! Godnatt på er! :)









Kvällsmys

Hade en massa färska jordgubbar i kylskåpet som jag var tvungen att använda för att slippa slänga. Så det blev lite efterrätt/kvällsmys såhär mitt i veckan. Använde lite av den hemmagjorda nutellan jag hade i kylskåpet, hackade över jordgubbar, hasselnötter och mandelsmul, grädde och sedan lite riven choklad på toppen. Enkelt och gott! :)
 

Frukost/lunch

Hade tänkt köra på en superfrukost idag med äggsmörgås och lite kesofrutti men jag fick bara i mig smörgåsen. Får vänta med kesofruttin lite och äta den senare. Smakade den iaf och den blev mycket godare nu än sist jag gjorde den! Vispade upp lite grädde i vår mixer, tillsatte lite keso, vaniljpulver samt lite sukrin och körde tills det tagit ihop lite. På med lågkalorisylt och voila, en liten skål gotta! :)


Jag blev lurad..

När jag steg upp imorse var himlen blå och solen lyste skönt..Trodde jag. När jag tagit på mig kläder för en skön pw och kommer ut så börjar det snöa och himlen var långt ifrån molnfri. Men jag trotsade och gick omkring timmen ändå. Var svårt att hålla något vidare tempo pga träningsvärk och dåligt väglag men jag ökade där det gick och spurtade sista vägen hem. Riktigt skönt trots snön som piskade i ansiktet :)



Som jag längtat!

Fick äntligen intaga träningskläder igen efter drygt 1,5 vecka hemma med inflammation och förkylning. Körde ca 25min pw samt 15min högintensiva intervaller och jag klarade det! Trodde mina ben skulle säga ifrån men det gick förvånansvärt bra och till råga på allt fortsatte jag med det kanske jobbigaste jag har gjort hittills: grit strenght. Fy-ända-inåt-hvete....så jobbigt! En ny ledarledd träningsform som är sjukt roligt och om möjligt mördande jobbig! Hela min kropp skakade påväg ner till omklädningsrummet och jag var anfådd säkert en timme efter avslutat pass. Kommer med all säkerhet ha fin träningsvärk imorgon! ;)







Dagens middag

Ikväll gjorde jag en gratäng på vitkål och jajjemen, den gick alldeles ypperligt att äta! Till det blev det chicken nuggets och min gooooda aioli. Såg dock inte lika gott ut som det faktiskt smakade. Men jag sitter mätt iaf och det är ju huvudsaken ;)





Hemmagjord majonäs/aoili

Receptet jag använde till majonäsen/aoilin jag gjorde igår kommer ifrån 56kilo.se och jag måste skriva precis som hon,det är så enkelt så jag kommer aldrig mer att köpa färdig! Och så gott det blev! Tillsammans med det nybakta brödet kunde jag nästan drömma mig bort till maten i Grekland :)

Recept:
1 helt ägg
2 dl neutral olja
1 msk lime eller citronsaft
1-2tsk senap (dijon om du är strikt)
salt och peppar efter smak och tycke

2 vitlöksklyftor
ca 1,5-2 msk creme fraiche

Gör såhär:
Häll ner alla ingredienser (kylskåpskalla) i en hög skål och mixa till du får en krämig konsistens. Riv alternativt pressa ner 2 vitlöksklyftor och tillsätt en klick creme fraiche. Häll över i en glasburk och låt stå i kylen en stund innan servering så vitlöken får komma till sin rätt.

Voila! :)




Dagens middag/kvällsmys

Då det blev en ganska sen start på dagen för mig och mat för A då han kom hem från jobbet vid 14tiden så blev det mysmiddag framför tvn ikväll. Bakade bröd, skalade lite räkor, kokade ägg och gjorde en hemmagjord aioli som blev hur god som helst! Mums mums! :)



Roadtrip och föreläsning

Gårdagen bestod av en massa sittande. Körde upp till Luleå vid niotiden på morgonen och hann just äta lunch innan vi letade rätt på skolan där föreläsningen skulle hållas. Var en mycket spännande och intressant föreläsning om historia, kost, sjukdomar, hälsa och träning. Precis allt som jag själv har fått ett brinnande intresse för och jag önskar att fler tar tillfället i akt och går och lyssnar på Andreas och Jonas. Mycket vet nog många redan men det kommer i ett helt annat sammanhang och kontext än tidigare vilket gör det roligare att lyssna :)

Ber om ursäkt för dålig kvalité på bilderna men det var dom eller inga ;)


Andreas Kostdoktorn Eenfeldt


Jonas Bergqvist


Jonas socker/insulinkurva efter en middag med lågkolhydratkost samt en lunch bestående av yoghurt, tonfiskmacka och en chokladkaka. Fascinerande hur stora skillnader det är och hur lång tid du kan hålla blodsockret jämnt om du bara äter rätt. Inte konstigt folk småäter...


En gammal bok från 1917 med instruktioner och recept på saker diabetiker INTE skulle äta samt matförslag som håller en bättre blodsockernivå och en jämnt insulinkurva. Bröd, pasta, potatis, socker, juice, stärkelse osv var strikt förbjudet i denna bok medan kött, fisk, ägg, smör, olja mm var bra för hälsan. Låter som en livsstil/kost eller diet om ni så vill, som många av oss känner igen va? ;)


Pernilla sa att det lät som Jonas pratade om mig under sin del av föreläsningen och inte så konstigt! Allt jag känt med min hälsoförbättring och viktnedgång stämmer in på det han pratar om. Mer energi, bättre humör och den där sköna känslan av att klara av mer i min träning, att utmana sig själv och lära känna sin kropp och en rad andra fördelar.. Ja, jag behöver väl inte säga mer än att det var skönt att få saker och ting förklarat för sig.

Som det här med att lchfkost skulle osaka cancer och hjärt-kärlsjukdom. Det finns ingen som helst vetenskaplig forskning som tyder på något sådant och såväl framstående forskare och professorer har fått konstatera att det inte finns några tecken eller bevis för att mättat fett skulle bidra eller orsaka något sådant. När det gäller cancer har man däremot kunnat spekulera och se tecken på det raka motsatta. Så för alla er som är skeptisk och som väljer att kritisera mitt och många andras sätt att äta, läs och begrunda. Vad ni sedan väljer att tro eller tycka lägger jag ingen energi på, men jag är övertygad iallafall och för mig räcker det :)





Fredagsmys

Blev en enkel men oj så god middag idag! Grillad fläskfile med rättikagratäng. Har aldrig använt rättika tidigare men kommer definitivt göra det igen. Blev mycket gott! Till Kvällsmyset blev det chokladmousse toppat med grädde, jordgubbar och krossade hasselnötter :)







EricaJonsson

Lchf, träning, kärlek och allt som ger krydda åt min vardag!

RSS 2.0