Jan. 31, 2013

Det här med träning har fått lysa med sin frånvaro i veckan. De två första dagarna pga en sträckning i benet och nu för att vi är nere i Övik och fyller på med lite energi. Spenderade gårdagskvällen hos Sandra och Patrik och fick mysa med underbara lilla Freja som bara skrattar och sprider leenden omkring sig! :)

Innan vi åkte ner igår hann jag dock avnjuta min efterlängtade massage. Som vanligt tar det slut alldeles för fort men oj så skönt det var! Välbehövligt inte att förglömma. Tack systeryster för den ypperliga pressenten! Hann med att köpa lite kläder innan vi åkte neröver. Ett par byxor och en tunika för 100 kr. Nöjd tjej med andra ord! ;)





Tips

Har just beställt tre nummer av tidningen iForm och tänkte att jag skulle tipsa om ett erbjudande de hade. 3 nummer av tidningen och en valfri gåva, själv tog jag ett underställ då jag redan har en pulsklocka. Men för er som behöver lite extra motivation kanske klockan de erbjöd kan vara något? Vet inte riktigt hur den fungerar då det inte stod något om pulsbälte, men den skulle räkna kalorier, distans och tid och det är väl främst det som jag personligen har fått min pepp ifrån. Så en klocka samt 3 nummer för sammanlagt 119 kr, det tycker jag är en bra deal! :)





Matinspo

Har ju ätit en del under helgen så jag tänkte slänga in lite bilder i brist på annat att uppdatera. Vilar idag också för att säkerställa att benet är i skick så jag hoppas kunna komma igång imorgon igen :)









Nomnom

Något som jag köpte ganska tidigt efter min kostomläggning var en glassmaskin. Och om jag har använt den! Är så himla gott med hemmagjord glass och sen få toppa den med mörk choklad, nötter, bärsås eller annat gott, muuums! Går naturligtvis att göra glass utan maskin, man får bara vänta lite längre på det goda ;)

Jag har testat lite olika recept men det sista jag använde var detta:

Recept:
4 äggulor
0, 5 dl standard mjölk
4 dl vispgrädde
0, 75 dl stevia strö
1 urskrapad vaniljstång (alternativt 0, 5 tsk vaniljpulver)

Gör såhär:
Börja med att vispa ihop äggulor och sötning fluffigt. Vispa sedan upp grädden, mjölken och vaniljen lite löst och blanda ihop det med äggsmeten. Häll ner detta i glassmaskinen och låt gå tills maskinen säger till (ca 30-40 minuter beroende på maskin). Annars häller ni ner smeten i en form/bunke (ju större form desto mindre tid tar frysningen) och ställer in i frysen. Tar ett par timmar innan det tar ihop. Rör gärna om en gång under tiden för att undvika iskristaller. Servera med valfritt tillbehör och njuuut! :)





Helgens bravader

Blev en fullspäckad helg. Spontan utgång med Pernilla i fredags, en slöardag i lördags för att ladda upp inför söndagens skoterkörning. Åkte ut vid halv tio på söndagsmorgonen och var inte hemma förrän åtta timmar senare. En riktig heldag blev det och det känns i kroppen kan jag lova! Har förmodligen sträckt mig längst upp på låret och har stora problem med att stå samt gå just nu. Jag hoppas bara att det ger med sig snart! :)





Dagens träning

Åkte iväg direkt jag vaknade idag och körde igenom kroppen lite. Känns verkligen på en gång när jag har vilat kroppen en dag, det går betydligt segare i starten. Men jag fick ihop 45min intervaller och ökade även hastigheten på slutet och orkade hela vägen. Kändes riktigt gött! Körde även igenom armar och axlar samt lite mage. Nu kan jag göra helg med gott samvete ;)









Smör när det smakar som bäst

Det finns en rad olika smör. Oftast när man säger det tänker man på smör som i det gula vi får från grädde. Att man kan smaksätta det med örter, kryddor och grönsaker. Och visst smakar det bra det också, men det är ju inte så att man vill ta en sked och bara stoppa i munnen... i alla fall inte jag ;)
 
Det finns dock smör som är betydligt godare att äta som de är, nötsmör. Och det fina i kråksången är att det går att göra av iprincip vilken nöt som helst! Igår gjorde jag både mandelsmör och hasselnötssmör/nutella. Du kan äta det som det är, ha det i efterrätter, i yoghurt, smoothie, ja.. på det mesta helt enkelt :)
 
Mandelsmör:
2 dl mandlar
½ tsk havssalt
4 msk smält kokosfett
ev. sötning vid behov
 
Gör såhär:
Lägg ner mandlarna i en matberedare och mixa mandlarna till ett fint mjöl.
Tillsätt sedan salt och det smälta kokosfettet. Kör en stund tills allt har tagit ihop.
Smaka av och söta vid behov. Häll i en tät burk och förvara i kylskåpet.
 
Hasselnötssmör med kakao/nutella:
3 dl hasselnötter
3 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
3 msk smält kokosfett
2 msk kakao
 
Gör såhär:
Lägg ner hasselnötter i en matberedare och mixa tills nötterna blivit mjöl. Fortsätt sedan att mixa tills nötterna/mjölet blivit till en "smet". Hasselnötter utsöndrar egen olja, det är den du vill ska komma fram. När det blivit till en nötsmet, tillsätt resten av ingridienserna och fortsätt mixa en stund. Smaka av och häll ner i en tät burk och ställ i kylskåpet.
 
 
 

Semlor

Jag har aldrig varit något större fan av semlor överhuvudtaget, men min sambo är. Jag överraskade honom därför med att baka ett par igår, lchfstyle. Blev riktigt god smak, men tyvärr sjönk bröden ihop då jag tog ur de från ugnen. Kan bli bättre för er som har varmluftsugn, men å andra sidan är det ju i slutändan smaken man vill åt och den fanns helt klart där! :)
 
Recept (taget från @Niklasblohm på instagram):
4 ägg
1 dl kvarg
1 dl grädde
50 g smält smör
½ dl mandelmjöl
½ dl kokosnötsmjöl
1 tsk kardemumma
4 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 msk sötning
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på ca 180 grader (150 grader vid varmluft).
Vispa äggen fluffigt (ca 5 min). Blanda ner kvarg, grädde och det smälta smöret.
Rör sedan ihop resten av ingridienserna och tillsätt i smeten. Rör om och låt svälla i minst 5 minuter.
Blöt fingrarna lite och rulla till bullar. Lägg på bakpappersklädd plåt och in i ugnen ca 20 minuter.
 
Mandelmassan gör jag såhär:
1,5dl mandelmjöl
4 msk grädde
1 msk sötning
2 finrivna bittermandlar
 
Rör ihop allt och ställ i kylen en stund innan servering.
Ett tips är att ta lite av innanmätet på bullen (om den inte sjunker ihop dvs), och tillsätta lite extra grädde. Det blir supergott! :)
 
 
 
 
 
 

Bra att ha hemma

Vet att vissa nyss har startat med lchf-kost och säkert har mängder av frågor. Ställ dom gärna! Jag svarar på det jag kan och det jag inte vet tar jag reda på :)
 
Ställde mig som sagt i köket i eftermiddags och tänkte ge mig på att göra eget nötmjöl när jag kom fram till att det kanske vore något att lägga ut det jag själv har varit i behov av ett flertal gånger och som enligt mig är väldigt bra att ha i skafferiet. Here it comes:
 
 
Pofiber: Används i bland annat bakning av bröd, köttbullar osv.
Sukrin, sukrinmelis (på bilden) samt stevia strö: sötningsmedel istället för socker.
Fiberhusk: Binder vätska väldigt bra och används därför till mycket i såväl bakning som matlagning.
Kokosnötsmjöl: Används främst till bakning.
Hasselnötsmjöl: Används främst till bakning.
Mandelmjöl: Används i allt från microbröd, pannkakor till alla former av bakning.

Alla mjöler går att köpa färdigt i butik, hälsokostbutiker eller beställas på internet. Har man möjlighet att göra eget så kan det vara att föredra då det är lite mer ekonomiskt.

Andra bra saker är kokos i olika former (flingor, chips), bourbon vaniljpulver (INTE vaniljsocker), kakao samt olika former av nötter (mandel, valnötter, macademianötter, hasselnötter osv).

Dagens middag

Gubben åkte tidigt i eftermiddags för att jobba så jag satte igång och donade i köket. Rätt som det är så ser jag att klockan är ganska mycket och att jag ännu inte ätit någon middag. Så efter en stunds dividerande med det som fanns i kylskåpet bestämde jag mig för att testa göra varma mackor på microbrödet. Blev riktigt gott!
 
 
 

Varma mackor/mini pizzor med färskost, köttfärssås, bacon, ost, aoili och beasås. Fortfarande någon som tror att gluten- och sockerfri mat är oätlig? ;)

Hoppet måste vara det sista som lämnar din kropp, min vän


”Att vara stark är inte att aldrig falla, att alltid veta, att alltid kunna.

Att vara stark är inte att alltid orka skratta, att hoppa högst eller vilja mest. 
Att vara stark är inte att lyfta tyngst att komma längst eller att alltid lyckas.
 Att vara stark är att leva livet som det är, att acceptera dess kraft och ta del av den,
att falla till botten, slå sig hårt och alltid komma igen.
 Att vara stark är att våga hoppas när ens tro är som svagast.
Att vara stark är att se ljus i mörkret och alltid kämpa för att nå dit.”

.

Dagens middag

Idag blev det en sån där "man tager vad man haver" middag. Jag tog fram stekt kött ifrån frysen och improviserade ihop en gryta med bland annat morötter, ölkorv, färskost och grädde. Blev sååå gott! Idéen med ölkorv kommer sedan jag bodde hos min moster ett par veckor för ett par år sedan och då var jag rätt skeptisk, men åh så gott det blir! Fantastiskt med smak ger det :)
 
Eftersom det ekade ganska tomt när det gäller tillbehör så fick jag idéen om att försöka göra mig på lchf-pasta. Har gjort det tidigare till lasagne vilken blev den godaste jag hade ätit, så det var med stora förhoppningar jag gjorde iordning "tagliatelle". Det blev helt klart godkänt men det blir ju inte som vanlig pasta. Lite mer kompakt men gott för er som lessnat på blomkål eller annat  :)
 
Recept (2pers):
3 ägg
100g färskost
0,40dl fiberhusk (inte fullt en halv dl)
salt
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa upp äggen fluffigt. Tillsätt sedan resten av ingridienserna och vispa smeten slät. Låt den sedan svälla i ca 10 minuter. Häll sedan smeten på ett bakplåtspapper och dra ut smeten så gott det går med en sked eller dylikt. Olja sedan in ytterligare ett bakplåtspapper och lägg med den oljade sidan ner mot smeten. Kavla ut tills smeten täcker plåten. Grädda sedan i ca 10 minuter, med bakplåtspapper på båda sidor. När det är färdiggräddat drar du av det övre papperet och låter pastan svalna. Skär sedan i lagom stora bitar/remsor och värm på när det är dags att servera. Bon appetit! :)
 
 
 
 
 

Egentid

Vill först och främst tacka för alla fina kommentarer jag fått när det kommer till mitt föregående inlägg. Jag har blivit rörd till tårar av alla fina ord och jag är innerligt tacksam för den positiva feedback jag får över den resa jag har startat. Det känns alltid lite extra bra att få höra att det man gör berör andra människor. Att svetten, tårarna och allt annat man går igenom visar sig ha inverkan på de runt omkring, det är stort och det ger naturligtvis mig ännu mer motivation till att fortsätta! :)
 
För att återgå till rubriken så försökte jag mig på det här med egentid ikväll efter att jag gjort bort träningen. Jag hade tänkt nyttja det badkar som för mig egentligen inte fyller mer funktion än den plats karet tar. Jag tände i alla fall en del ljus, lyxade till med saft och cashewnötter samt en bok innan jag hoppade ner i det varma vattnet. Det kändes rätt skönt med tanke på att jag tror mig fått en sträckning i bakre delen av högra låret. Hade svårigheter att fullfölja intervallen idag pågrund av det men jag hoppas det är övergående. Har ju pressat kroppen hårdare nu än vad jag någonsin gjort tidigare så det kanske inte är så konstigt att vissa delar av min kropp sätter sig på tvären :)
 
Men jag får villigt erkänna att det ingav en lugn och härlig känsla, än om jag kan tycka att det är med badkar är lite överskattat ;)
 
 
 

Min resa

Jag har suttit och funderat ett tag över hur pass ärlig och privat jag ska vara och känner att det är dags nu. Jag hade tänkt berätta lite om min resa fram till idag. Med och motgångar, tankar och demoner samt allt annat som spökar när du väljer att göra en livsstilsförändring.
 
Jag valde redan vid start att äta liberal lchf-kost och unna mig dagar av mat och annat som vanligtvis inte ingår i den typen av kost. Jag har druckit alkohol och jag ätit allt ifrån pizza till mjukglass, men jag har valt mina dagar med omsorg och det blir inga mängder. Vanligtvis under sommartid åt jag kanske i genomsnitt mjukglass ett par gånger i månaden. Denna sommaren blev det tre gånger under hela säsongen och för mig är det framsteg. Innan min kostomläggning åt vi också ofta ute när det kom till mat, allt från snabbmat till resturangkäk. Idag har mängden av snabbmat drastiskt minskat men även jag har lata dagar. Fördelen med att äta lowcarb-kost är att det i dagsläget har blivit allt mer erkänt och personalen inom resturangbranschen har inte längre några större problem att göra om beställningen för att passa kundens behov. För jag menar, hur svårt är det att köpa en friscoburgare utan bröd? Eller byta stripsen mot sallad? Det är ingen raketforskning direkt ;)
 
Innan min start ska villigt erkännas att jag visste att jag var överviktig, men tankarna om att jag någonsin varit tjock eller än värre fet har aldrig passerat min tankeverksamhet. Jag har mer eller mindre alltid mått bra och har aldrig haft några större problem att röra på mig, det har bara inte varit någon prioritering. MEN, redan sedan mellanstadiet har jag varit grövre än mina jämnåriga och under den perioden fick jag också ofta höra det. Jag blev ständigt påmind om att jag inte såg ut som mina vänner, jag var längre, större och hade fräknar. Det är en period i mitt liv som är kantat med både sorg och lycka. I dagsläget har jag tagit med mig mina erfaranheter och blivit starkare av det, men i dåläget var jag alldeles för ung för att kunna hantera situationen på samma sätt som idag. Många säger att dåliga dagar är de som formar en, och jag är villig att till viss del hålla med. Mobbning är INGET jag någonsin kommer acceptera och jag tycker fortfarande att människor som väljer att sätta sig på andra behöver hjälp. Jag tycker också att skolpersonal samt föräldrar bör vara mer uppmärksam när det kommer till sina ungdomar, om vad de gör, med vilka och mot vem. Utfrysning och mobbning skapar mer problem än vad det gör nytta. Det gör ont, det skapar ärr och det oavsett hur pass bra man kan hantera det i framtiden.
 
Det var här min kamp med maten startade. Jag tröståt, vilket inte är några större konstigheter. Vissa svälter vid dåliga dagar, andra äter, och jag åt. Jag åt inte bara när jag mådde dåligt, jag åt även när jag mådde som bäst. Mitt liv kretsade kring mat och sötsaker långt innan jag överhuvudtaget trodde det var möjligt innan jag suttit och reflekterat över hur allt startade. Men efter mellanstadiet kom högstadiet och det var samma visa där. När jag väl startade gymnasiet hade jag fått upp lite intresse för träning men den var knapp och rann fort ut i sanden. Däremot började jag röka allt mer och att festa under helgen var inga större konstigheter. Jag skaffade pojkvän och kilona började snabbt hopa sig. Till råga på allt började jag med preventivmedel som skapade ett än värre sötsug än det jag redan levde med och med tanke på min relation till det ätbara så fanns det då inga möjligheter för mig att ens påbörja kampen, jag fortsatte bara äta. Jag reflekterade inte ens att jag gått upp nästan 20 kilo under de två åren den relationen pågick.
 
Relationen tog slut och där började min verkliga kamp om vikten. Naturligtvis hade jag haft perioder även under de tidigare åren när jag försökt reglera det jag åt, försökt slutat äta sötsaker samt försökt komma igång med träning, men inte alls i den utsträckningen som hade varit behövligt och inte alls med den bestlutsamhet som krävs för att göra mer än att försöka.
 
Jag hoppade på nutrilett-vågen ganska snart men lyckades aldrig tillräckligt långt för att se några vidare resultat. Och så höll det på ett par gånger innan jag gav upp. Jag började träna lite smått under min studietid på universitetet och höll igång det ett par månader innan även det rann ut i sanden. Gymmet låg för långt bort och allt blev bara för bökigt innan man ens tagit sig ut genom dörren, vilket naturligtvis resulterade i att gymbesöken blev allt färre mellan gångerna och tillslut aldrig blev av. Jag har dessutom alltid varit en person som jämfört mig med andra och när jag ser resultat fortare hos någon i min närhet har jag känt mig värdelös och har fort återgått till gamla vanor samt rutiner.
 
Ett sista försök i att gå ner i vikt kom för ett par år sedan då jag vägde in mig på cambridge-kontoret som vi har här i stan. Jag vägde in mig på tre siffrigt och det var som ett slag i ansiktet. Jag mådde så fruktansvärt dåligt av att se siffran på vågen att jag beslöt mig att jag var tvungen att göra något på plats. Jag blev medlem och gick på lite drygt 3 månader ner 18 kilo. Jag var jätte stolt! Jag var så lättad över det faktum att jag lyckats, att jag tagit mig en bit påväg och jag var jätte motiverad över att fortsätta. Men jag hade inte mått speciellt bra i magen eller psykiskt av sopporna och fick därför börja kombinera med vanliga måltider, enligt tallriksmodellen. När jag sedan skulle sluta helt med sopporna tog det inte lång tid innan mina gamla vanor banade väg igen. Det blev hamburgare, pizzor och allt fler utekvällar och inom loppet av ett år hade jag gått upp alla kilon igen.
 
Det här var idag drygt två år sedan och i början på juni förra året (2012) hade jag läst tillräckligt mycket om lchf för att vilja testa. Jag kom fram till att jag aldrig någonsin kommer att kunna förändra min vikt eller min hälsa såvida jag inte gör något drastiskt åt min livsstil samt min kost. Att fortsätta som tidigare skulle aldrig fungera och jag valde därför att ge denna livsstil en chans. Jag sa även tidigt att jag skulle leva på det här och att jag därför skulle ge mig själv möjligheten att gå ifrån min kost vid vissa unika tillfällen. Jag är inte mer än människa och blir ibland sugen på sådant som min kost inte "tillåter" och har därför gjort det valet att kunna äta potatis ibland, bröd någon gång per år samt lyxa till det med säsongsvaror som då bland annat mjukglass. Det i sig innebär naturligtvis INTE att jag äter såfort jag är sugen, utan att jag bestämmer en dag eller en tillställning där jag KAN frångå min kost om jag VILL. Det innebär heller inte att jag tar den möjligheten dessa dagar bara för att jag har sagt att jag kan, eftersom det allt mer sällan händer att jag vill.

Kort och gott mår jag bäst av den kost jag valt att äta och jag kommer att fortsätta sålänge den tillhandahåller ett välbefinnande och den energinivå som jag känner att jag får i dagsläget. Jag har börjat träna och tycker det är roligt vilket jag främst tror beror på det faktum att jag blivit lättare, att min kropp rör sig bättre men också att jag inte längre känner mig uppblåst och jäst av den mat jag äter utan att jag får energi samt ork på en helt annan nivå. Jag har gått ner en del i vikt av att börja träna men har framförallt börja må bättre psykiskt vilket naturligtvis uppmuntrar mig ytterligare till träning.
 
Sammanlagt har jag gått ner dryga 18kilo och tappat otaliga centimetrar runt om på kroppen vilket självklart var hela syftet med kostomläggningen till att börja med, men jag är mest lycklig över att ha kommit en bra bit påväg när det gäller min inställning till mat samt min nyfunna lycka i träningen.
 
Tanken med detta inlägg är att försöka motivera, peppa och uppmuntra. Det har funnits dagar de senaste månaderna när jag helst inte velat kliva upp, men det blir bättre. Det har funnits dagar då allt jag tänkt på har varit mat, socker och allt sånt som jag inte borde äta, men det passerar. Jag startade min resa med ihållande huvudvärk, abstinens och illamående, men det gick över. Jag har fortfarande dagar när jag skulle vilja äta upp en hel kladdkaka, men jag hejdar mig vid tanken och tar en ruta mörk choklad istället och stannar nöjd där. Det lilla gör det stora och jag är helt övertygad om att alla andra där ute kan klara av en egen förändring om  man hittar rätt. Jag respekterar att vissa är skeptiska till min kosthållning och det får ni lov av vara, men tänk på att alla mår bra av olika saker och att val är något man gör frivilligt. Alla har rätt till hälsosamma och nyttiga liv, oavsett hur man har valt att nå dit. Tänk på det :)


2008


2009

2010-03 (innan cambridge-kuren)

2010-06 (efter cambridge-kuren)

2011 (dryga året efter avslutad cambridge-kur)


Idag
 
 
 
 
 
 

Dagens lunch

Blev en rejäl sovmorgon imorse och det var garanterat välbehövligt. Min kropp sa ifrån lite igårkväll och visade indikationer på halsont vilket jag hoppas, peppar peppar, enbart berodde på något tillfälligt. Men vi vilade ut båda två idag och startade dagen med en pannkakslunch. Har varit så sugen på pannkakor de senaste dagarna att jag kände det var på tiden att ta med tålamodet in till köket. Vanligtvis brukar inte lchf-kost vara så mycket bökigare att laga än "normal" kost men pannkakor må då vara undantaget. Dom är rätt svår att steka tyvärr. Men det blev ett par lyckade och vi fick i oss tillräckligt för att mätta magarna iaf :)
 
Recept:
5 ägg
4dl grädde
1 dl mandelmjöl
3 msk fiberhusk
en nypa salt
 
Gör såhär:
Börja med att vispa upp äggen. Tillsätt sedan resterande ingridiernser och rör ihop ordentligt. Låt smeten vila/svälla några minuter och stek sedan pannkakorna i rikligt med smör, eller kokosfett, på medelhög värme.
 
Servera med vispgrädde, bär eller lågkalorisylt för er som inte är lika strikt :)

Det blev en trippel

Startade dagen med ett body pump pass med Johanna. Kändes i kroppen efter helgens skoterkörning kan jag lova. Benen vibrerade som små tunna löv innan passet var över. En riktig genomkörare blev det och jag är fantastisk stolt över min älskade vapendragare som peppade igång mig med sin entusiasm :)

Men dagen var ju inte över där! Hade fortfarande en massa energi över då kvällen kom och då det plingade till i telefonen med frågan om att följa med på cxworx och powerstrike så kunde jag inte låta bli. Svettigt, jobbigt och roligt kan väl summera dagens pass. Känns kul att vara igång! :)





När bilder inte riktigt ger det vackra rättvisa

När vi vaknade imorse strålade solen och det var alldeles lämpligt kallt ute. Vi bestämde oss därför att åka upp till stugan igen och lägga på några mil på skotrarna. Och det är helt magiskt att vara på en glittrande vit led inne i skogen medan solen är påväg att gå ner. Flera gånger var jag tvungen att stanna bara för att njuta :)







Utekväll

Jag kom igång, jag somnade och sen kom jag igång igen. Ja, ungefär så såg min kväll ut.. Jag startade med driv-vinet redan i eftermiddags efter skoterkörningen och tänkte att jag var otroligt pigg och alert efter en heldag ute. Tji fick jag.. Hann bara komma hem, äta sen duscha innan det blev plattfall i sängen. Efter jag vet inte hur länge kommer min käre sambo in och funderar på om jag dött på plats eftersom jag inte hörs något. Så det var bara att kämpa sig upp och göra sig iordning för em kväll på stan vilket jag inte ångrar en sekund. Hade en väldigt trevlig kväll och det tackar jag för! :)







Skoterdemo

Blev flera mil på skotern idag. Åkte bla till Bullmark för skoterdemo. Väldigt trevligt och mycket folk. Precis som det ska vara! Tycker dock att de bör ha såna här tillfällen oftare med tanke på uppslutningen. Märks att det finns ett stort intresse bland folk för just sånt här. Kul har vi haft iaf och nu fortsätter det roliga med en massa vin och dans ikväll. Vet ett par ben som kommer vara svår att stå på imorgon ;)




Mjuuuum

Var sååå sugen på choklad tidigare idag så jag gjorde en kaka jag hittade hos bakasockerfritt.blogg.se. Mycket choklad, mycket god och lchf vänlig. Så nu har jag stillat mitt sug och eftersom den är rätt mäktig så behöver man inte så mycket vilket alltid är en fördel :)

Men för er som är lika förtjust i choklad som jag så är det helt klart något jag kan rekommendera! :)





Frukost/lunch tips

Idag testade jag för första gången att göra microbröd för att sedan toasta. Det blev över förväntan då man fick den där toastade ytan. Jag hade ost, salami, skinka och creme bonjour mellan mina bröd, men där sätter ju enbart fantasin gränser! :)
 
Recept (blir två bröd, som sedan läggs ihop till en toast):
3 msk mandelmjöl
1 msk fiberhusk
2 ägg
salt
 
Gör såhär: Vispa upp äggen och tillsätt resten av ingridienserna, låt sedan svälla i några minuter innan du delar upp smeten i två delar. "Bre" ut smeten på en tallrik eller dylikt och kör i micron på full effekt i ca 2 min. Vänd sedan brödet och kör en kort stund till så att brödet blir relativt torrt på båda sidor. Gör sedan samma sak med nästa halvan av smeten. När du har två bröd lägger du på det du tycker bäst om och klämmer ihop bröden och lägger ner i mackjärnet. Sedan har du en mättande och god variant av en varm macka. Smaklig måltid! :)
 

Postworkout smoothie

Var så sugen på en milkshake ikväll efter träningen så jag försökte mig på en lite mer proteinrik sådan. Blev riktigt gott! :)

Recept (allt är ca mått eftersom jag höftar):
en skvätt fun light stevia (jag använde blackberry/blueberry)
1dl turkisk yoghurt
1dl vispgrädde
0,5dl blåbär
1dl hallon
2 ägg

Mixa allt med en mixer/blender och tillsätt lite mer fun light om det mot förmodan skulle smaka ägg. Inte världens striktaste lchfvariant, men vad gör det efter ett intensivt gymbesök? :)




Dagens träning

Fick ett sms från Linda som frågade om jag var sugen på lite cxworx ikväll, så det blev ett intensivt pass idag samt att jag sprang 20 minuter och gjorde mina 100 innan jag gav upp. Mina ben skakade som asplöv då jag gick därifrån, men det är väl så det ska vara? ;)




Jag vet inte vad jag ska tycka

Att kläder och sånt blir större i takt med att jag krymper det är ju ganska logiskt. Men när kläder som förra säsongen var svåra att knäppa bokstavligt talat faller av kroppen, då kan det kännas lite vemodigt. Förstå mig rätt, jag är överlycklig att det händer saker med min kropp, men när 2000 kronors täckisar inte passar längre så blir man lite frustrerad. Å andra sidan väger det faktum att jag kan ha jeans från min högstadietid upp. Så om ni frågar mig så finns det både för och nackdelar med en viktnedgång. Att köpa en helt ny garderob blir ju liksom ganska så dyrt. Men då är det ju positivt att jag har ärvt samlargenen av min mor så jag kan bära gamla kläder som jag tidigare vuxit ur ;)







Frost i skägget...

Ja, om jag hade haft ett. Efter läkarbesöket imorse beslutade jag mig för en prommis i det fina vädret, men kallt var det. 19 kalla minusgrader, för er söderlökar som klagar när det har passerat nollan ;)

Jag tog mig runt Ön iaf och det tog dryga timmen. Så nu har jag legat och myst ner mig under täcket en stund i hopp om lite värme. Ska iväg en sväng och kika lite på stan nu så jag hoppas jag ramlar över några reafynd :)

Ha en bra dag allesammans!





Dagens träning

Blev en timmes intervaller idag med 15min pw och 45min jogg. Känns dock lite skumt i framsidan av ena vaden efter detta pass så jag hoppas det ger med sig så jag kan träna imorgon. Blev även en del armar/axlar innan jag begav mig hemåt. Så dagens träning gav ca 1100 kalorier minus. Gött värre! :)





Dagens middag

Gjorde egna chicken nuggets idag och oj så gott det blev! Trodde inte alls det då vi hade stekt färdigt men dom var mycket mer aptitlig än vad dom såg ut att vara. Ett enkelt, gott och hälsosamt val till snabbmat. Är kycklingen bara tinad så går det rätt fort att göra och kan nog tänka mig att det är en uppskattad maträtt bland barn också om man festar till det med lite dipp till. Mums! :)
 
Recept (3pers):
3 kycklingfileér
1,5 dl mandelmjöl
Valfria kryddor
2 ägg
 
Gör såhär:
Börja med att skära kycklingen i lagom stora bitar. Vispa sedan upp äggen. Blanda mandelmjöl med de kryddor du tycker bäst om. Doppa kycklingbitarna i äggsmeten och rulla dom sedan i mjölet. Stek sedan bitarna i valfri olja (jag använde kokosolja) tills de fått fin färg och är klar invändigt (skär en bit för att kolla). Servera med valfritt tillbehör. Mc´donalds chicken nuggets kan slänga sig i väggen ;)
 

Dagens träning

Känns så jävla skönt när man kommer in på gymmet när det är nära på folktomt. Man hinner liksom starta igång i skönt tempo och sen bara explodera. Blev över 7 km intervaller idag, med 35procent powerwalk och 65procent jogg. Forsatte sedan mörda benen lite och körde mina 100 när jag ändå var på gång :)









Det lugna livet

Testade som sagt det nya objektivet till kameran då vi var upp till stugan, så tänkte bjuda på några nedan. Mitt älskade smultronställe! Finns ingenstans där jag känner mig så lugn och fridfull som då jag är där uppe :)
 



 
 
 
 
 

Middagsinspo

Råkade glömma kameran i stugan i helgen, men eftersom vi var där igår och skottade taket så lyckades jag få med mig den hem. Är så typiskt oss, antingen glömmer vi ta med kameran överhuvudtaget, eller så tar vi med den och glömmer den dit vi åker. Men nu har gubben köpt ett nytt objektiv så nu måste vi, åtminstone jag, börja använda den och lära känna den lite mer. Visst blir det bra bilder på Auto, men det skulle vara roligt att lära sig lite nya funkioner. För er som kan lite mer, ni får gärna guida mig! :)
 
Tänkte iaf bjuda på lite matbilder, förhoppningsvis kan det ge er lite inspriation en sån där dag då det inte finns så mycket till övers för just middagen :)
 

Skinkstek med gräddsås och kokta grönsaker

Improviserad middag efter takskottning: Omelett med gräddädel och rökt fläskfilé.


Ädelostbiffar med blomkålsmos.
 
3 enkla men ack så goda måltider. Enjoy! :)

Upp i skyarna

Har varit en lugn helg med lite aktiviteter, därav tystnaden. Men idag består träningspasset av snöskottning. Vet av erfarenhet att det brukar bli väldigt svettigt innan man är klar så om det blir det planerade gymbesöket ikväll återstår att se.

Tänkte iaf delge gårdagens vägning, vilket kändes lite motigt innan eftersom det har stått still rätt länge. Men -1,9 kilo sedan vägningen den 2a Januari känns mer än okej! Det innebär en total viktnedgång på 18,6 kilo sedan starten i Juni förra året. Sakta men säkert börjar det hända, jag är mer bekväm i min kropp och jag har för första gången på flera år medgett att jag skulle tycka det var roligt att fara och bada. För mig är det ett stort framsteg eftersom det är något jag har undvikit rätt länge. Så det ska planeras in en tripp till Paradisbadet inom en snar framtid! :)


Det gick trögt idag!

Gårdagen blev en vilodag bortsett från mina 100 naturligtvis. Annars var det soffhäng på hög nivå här på länsmans igår. Körde igång efter middagen ikväll (korkat drag), men det gick segt som satan. Var inte ens roligt att försöka ens, fick ont i magen rätt fort och var sjukt seg i benen. Men jag kämpade igenom drygt 1, 5 timme ändå. Nu ligger jag här med mysfrämmande i knät (syrrans pluttehund) och hade tänkt fortsätta med det tills jag ska hämta gubben. Trevlig kväll på er allesammans. Kram! :)







Testrunda

Köpte som sagt nya kläder tidigare i veckan som jag utmanande idag! Blev underställ och de nya brallorna (som är halvfodrade) samt min nya tröja, en fleece och täckvästen på det. Höll faktiskt värmen förvånansvärt bra måste jag säga! Enbart armarna som blev lite kall till och från, men underställströjan på det och jag är garanterat varm hela vägen :)

Blev iaf 1timmes pw/intervaller varpå jag fortsatte med lite armar och naturligtvis mina 100 situps när jag kom hem. Känns bra att ha kvällen ledig nu, hade nämligen tänkt krypa ner i soffan med allas våran älskade Mr.Grey (femtio nyanser böckerna) ;)

Kram på er!







Nu finns det ingen återvändo!

Åkte på gymmet idag i hopp om att åtminstone försöka komma i närheten av det jag gjorde i fredags. Jag hade tänkt jogga/powerwalka i intervaller men när jag väl satte igång och joggade så kunde jag inte sluta. Idag överträffade jag mig själv och körde på i dryga 4 kilometer vilket blev 40 minuter. Det känns helt fantastiskt och jag tror faktiskt att jag har hittat något jag tycker är roligt och som jag vill utveckla. Är super laddad på att till våren springa vårruset eller liknande bara för att ha något att jobba för. Det blir isåfall första gången i hela mitt liv eftersom alla former av gympalektioner innehållande löpning snarare gav mig och de jag har umgåtts med en chans att surra eller tramsa bort hela lektionen. Jag har liksom aldrig tagit motion på allvar förut.
 
Jag kan tänka mig att det kanske sticker i ögonen på vissa, eller att det finns folk som lessnar på att se mig klappa mig själv för bröstet när jag har klarat något jag tidigare inte visste att jag kunde, men då får det göra det. Jag har tagit ett beslut om att må bättre och få ett lättare liv såväl psykiskt som fysiskt och för mig innebär det drastiska förändringar när det kommer till just träning. Jag lägger upp mycket bilder på min älskade pulsklocka (som har varit/är det som peppat mig) och för mig är det helt enkelt ett sätt att motivera mig själv, och förhoppningsvis någon annan, att fortsätta kämpa. Att träna, röra på mig och utveckla det jag kan. För är det något det här har lärt mig så är det att alla kan, bara man vill. Så, från och med idag kör jag en liten deal med mig själv: att under en månads tid köra 100 situps sammanlagt per dag (man behöver inte köra alla på samma gång utan kan dela upp det), är ni på?
 
 
Det är du som sätter dina egna begränsningar, ingen annan, tänk på det :)
 

Morgonstund har guld i mun

Hade syrrans småpluttar över natten och gissa om det var mysigt imorse! Tog upp båda två i sängen och gosade gärnet innan vi klev upp och tog en prommis :)





Gårdagens middag

Efter stan igår bjöd jag över syster liten på middag. Blev en köttgryta med kålrotspommes och sparris. Var riktigt gott och fick mer än godkänt av syster som varit lite skeptisk till min kosthållning (hon ville t.om ta med sig en matlåda hem ;)

Som alla andra gånger då jag lagar mat så höftar jag en del, så vill ni laga detta är det alltid bra att smaka av en gång för mycket än för lite! :)
 
Recept på köttgrytan (räcker till minst 6 portioner):
Ca 1 kg kött av skinkstek, fläskfilé eller dylikt.
1 schallotenlök alt. ½ gul lök.
50 g cream cheese naturell
100 g creme bonjour vitlök
2-3 tunnt hackade morötter
1½ dl creme fraiche
1 grönsaksbuljong
2 dl vispgrädde
2 paket bacon
1 tsk kalvfond
1,5 tsk soja
kryddor (vitlökspulver, salt, peppar, cayenne, örtagårdskrydda och chili)
 
Gör såhär:
Rensa köttet och skär i lagom stora grytbitar. Finhacka löken och skär baconen i bitar. Värm upp en stekpanna med smör samt en gryta med ca 1,5-2 dl vatten och buljongtärningen. Stek sedan köttet och tillsätt kryddorna. Tillsätt löken och låt det gosa ihop sig. När köttet är klart plockar du över det i grytan, men lämna köttsafterna och löken i stekpannan och tillsätt lite vatten, koka upp det och sila sedan ner det i grytan för mer smak. Stek bacon och låt det rinna av på hushållspapper. Häll ner grädden samt morötterna  i grytan och låt det koka ihop en stund. Rör sedan ner färskosten, creme fraichen, fonden och sojan. När du fått såsen len tillsätter du baconen och smakar av! Servera med kålrotspommes, blomkålsris, sparris eller sallad, tillbehören är oändliga! :)
 

Tips: Tillsätt mer grönsaker, tex: broccoli, paprika, svamp, wokgrönsaker eller dylikt (jag hade inga hemma) så blir grytan lite mer fyllig :)

Nöjd tjej!

Åkte ner på stan med systeryster en stund igår och vi hann inte långt innan jag hittade en massa roligt! Gick in på Stadium i hopp om att de skulle ha satt ner ett par träningsbyxor jag tittat på, med lite foder i så man kan vara ute och powerwalka även nu i vinter. Tyvärr var inte just de jag tittat på nedsatta, men gissa min glädje när jag hittar ett par andra byxor, en tröja i samma serie som byxorna, en täckväst (som jag tittade på innan jul men tyckte var för dyr) samt en tränings t-shirt. Allt som allt skulle hela kalaset ha kostat drygt 2000 kr nytt, men det hela var nedsatt med halva rea-priset så jag betalade inte ens en tredjedel! Lycklig tjej, minst sagt :)
 
 
 
 
 

Äntligen

Fick med mig paketet från cdon idag och gissa vad det innehöll? Jo, två mycket efterlängtade böcker! Ena är den sista delen i femtio nyanser triologin (som jag inte riktigt vet hur jag ska kunna leva utan då det tar slut) samt en bok om lchf och träning skriven av Jonas Bergqvist. För övrigt en av två som vi kommer lyssna till på föreläsningen i Mars. Ska bli kul och se hur man kan maxa kosten med träningen för att få så bra resultat som möjligt :)





Träningsvärken till trots

Fick med mig gubben ut en stund idag. Kände att solen är för sällsynt för att bara se på inifrån så vi tog en promenad på dryga timmen. Kallt men skönt! :)





















Idag behövdes inget gym!












Testade ta på mig pulsbältet idag och nog för att jag visste att körningen var effektiv, men -1668 kalorier under en dag det trodde jag inte! Men det blev iofs ett par mil, och det lär garanterat kännas i kroppen imorgon ;)








Tips till alla Umebor

Träna på Teg har under Januari månad en gratis träningsvecka! Perfekt för er som vill prova på eller bara komma igång! Och för er jag känner, hojta till om ni tänkt ta tillfället i akt så dejtar vi! :)



Idag blev inte riktigt som jag tänkt

Var helt färdig när vi komme oss isäng igårkväll men trots det kunde jag inte somna. Det slutade med att jag legat och vridit mig ända tills det var dags för oss att kliva upp. Valde att stanna hemma i hopp om att få sova åtminstone en ynka timme, men det verkade bli svårt. Just som jag bestämde mig för att ta en promenad i det mysiga morgonvädret så slocknade jag som en vedklabb.. Fick mig iaf drygt fyra timmar innan jag vaknade igen men då hade solen hunnit försvinna och träningsvärken blivit allt mer påtaglig. Så idag blir det en vilardag för fröken Jonsson. Tänkte försöka ta igen mig så jag orkar stå på skotern några timmar imorgon. Nu väntar jag bara på att grabbarna ska komma hem från Övik så vi får fara och äta någonstans. Önskar er en fortsatt fin lördag allesammans :)



Dagens middag

Blev en sen middag ikväll, men ack så god! Hade en del älgfärs kvar sedan igår så jag gjorde iordning älgfärsburgare som blev över förväntan! Tycker älgfärsen har en tendens att bli lite torr men de här burgarna blev helt magiskt goda och saftiga :)
 
Recept:
ca 600g älgfärs
1 tsk kalv-eller oxfond
½ - 1 tsk sambal oelek
1 msk pofiber
1 tsk soja
kryddor
(jag använde salt, peppar, cayenne, chili och vitlökspulver)
 
Tillbehör:
Hamburgerdressing
Rödlök
Sallad
Bacon
Aoili
Ost
 
Såhär gör du:
Mosa ihop färsen med de övriga ingridienserna och låt ta ihop ca 5 min. Rulla sedan fem stora bollar som du sedan plattar ut. Platta hamburgarna rätt tunna då de tar ihop rätt ordentligt då de steks. Stek ca 2 min på varje sida och tillsätt sedan osten för att smälta. Låt hamburgarna vila ett par minuter innan du serverar dom. Stek bacon om så önskas och lägg på hamburgarna. Toppa med det du tycker bäst om och du har en alldeles ljuvlig middag! :)

 

Det svider av svetten i ögonen

Jag vet inte om folk förstår vad som har hänt idag. Det här är så STORT! Jag svävar på moln just nu! Hela min kropp skakar av adrenalin. Jag har inom loppet på 30 minuter hunnit bryta ut i gråt TRE gånger! Jag är så jävla stolt och lycklig!!

Jag började med höga intervaller på crosstrainern i tjugo minuter, varpå jag fortsatte med lite bröst och axlar. Efter det tänkte jag att jag skulle ge mig fan på att jogga/springa några minuter. Utöka mitt personbästa som då låg på 3 minuter, 3 stackars minuter. Jag valde att försöka i 5 minuter, det skulle jag väl ändå klara? OM jag gjorde! Tjugo jävla minuter joggade/sprang jag, tjugo minuter!!! Jag lovade mig själv att det här året skulle bli annorlunda, bättre. Det har just börjat. Jag har haft en av de största upplevelserna i mitt liv. Det får låta löjligt för många, men för mig är det inte det. Jag har aldrig någonsin varit någon atlet, jag har aldrig gillat träning och än mindre att springa. Men efter detta har jag fått mersmak, jag ska klara ännu mer, bli ännu bättre och jag funderar t.om på att nappa på erbjudandet om blodomloppet i Maj. Kan jag så kan ni, är ni  på?
 
 
 

Uppladdning

Första tanken när jag klev upp idag var att jag skulle äta lunch sen fara och träna. Fastnade tyvärr i soffan framför en film så nu har hela dagen nästan hunnit passera. Men jag gråter inte blod för det! En celsius är på g ner i strupen och jag laddar med att se lite biggest loser för pepp! ;)



Vad hände?

Satt i soffan för dryga timmen sen och kände att jag verkligen hade velat fara på gymmet och pumpa ur lite energi, men det kändes för jobbigt att gå (ja,ironiskt nog trots energin jag ville bli av med). Så jag plockade fram hörlurarna och mina hantlar och körde igång här hemma. Hade tänkt mig lite träning på kanske en halvtimme, men jag kämpade på och improviserade ihop en hel timme! Så nu ska mitt svettiga jag hoppa in i duschen innan sängen kallar. Vill bara passa på att hinta er där ute som sitter på bra träningsövningar som man enkelt kan göra hemma, kommentera gärna med era tips. Det skulle vara väldigt tacksamt för en nybörjare som jag :)



Med eftermiddagens korta prommis blev dagens sammanlagda: - 609 kalorier. Skönt! :)

Dagens middag

Idag blev det vanlig hederlig köttfärssås. Har nästan glömt bort hur bra enkel husmanskost kan smaka! Till gjorde jag zuccinipasta. För er som vill testa är det bara att skölja zuccinin och använda en skalare eller osthyvel och hyvla den på längden. Sluta hyvla när ni kommer in till "fröhuset" för att slippa besk och mjuk "pasta". Koka sedan några minuter tills zuccinin blivit lite mjuk. Det går fort och är ett bra substitut om man vill välja bort spaghettin och inte orkar göra "lchf-pasta" :)
 

Eftermiddagsmys med mina favvokillar :)








Dagens middag

Efter att äntligen ha fått sparken i baken som behövdes för att ta mig till gymmet så blev det en sen middag. Det lagades stuvad vitkål och ungsbakad lax med massa mums på! Blev såå gott! :)
 
För laxen behöver du:
ca 600g lax
1 schallotenlök alt. samma mängd annan lök.
Kryddor (salt, peppar och dill)
2-3 vitlöksklyftor
1 citron
Grädde
Smör
 
Gör såhär:
Starta ugnen på 175- 200 grader. Lägg sedan rikligt med smör i en ungsform och lägg ner laxen. Klicka ut smör även uppe på laxen. Tillsätt sedan rivet skal från en citron och saft från halva. Krydda med peppar, salt och dill. Finhacka den lök som passar er bäst i smaken och strö över laxen. Pressa 2-3 vitlöksklyftor över och skjutsa in laxen i ugnen i ca 15 minuter. Ta sedan ut den och tillsätt räkorna samt några matskedar grädde för att få en god sky. Skjutsa in laxen i ugnen igen i 5-10 minuter.

Stuvad vitkål:
½ vitkålshuvud
Färskost (jag använder med vitlökssmak)
Grädde
Kryddor
 
Gör såhär:
Riv vitkålen med osthyvel. Smält smör i en panna på medelvärme och tillsätt den rivna kålen. Stek kålen en stund tills den blir varm och lite mjuk, krydda med valfria kryddor (jag hade salt, peppar och cayenne). Tillsätt sedan ca 3dl grädde och ca 50gram färskost. Koka ihop detta en stund och smaka av med lite citronsaft om så önskas.

Hoppas det smakar! :)
 
 
 
 

Det känns jävligt bra!







Get the lifestyle - lchf med kostdoktorn

Idag är jag riktigt taggad! Har bokat biljetter till föreläsningen med Andreas Eenfeldt aka "Kostdoktorn", samt sjukgymnasten och författaren Jonas Bergqvist. Det blir Luleå den 2a Mars! Ska bli otroligt roligt att få höra vad de har att säga, få lite mer kött på benen, tips och inspiration. Efter att ha kört med lchf-kost i 6 månader har det hänt mycket med min kropp men också med mitt fysiska samt psykiska mående. Därför känns det extra laddat och spännande att få lyssna på två av Sveriges mest framstående personer när det kommer till den här typen av kost. Sen har jag överseende med att andra gärna vill kritisera eller vara skeptisk till den mat jag med många andra har valt att äta, men jag mår bra av den och det räcker för mig :)

 

Nyårsafton 2012

 
 
 
 
 
 

Året har kantats av såväl upp och nedgångar och även fast jag är nöjd med året som varit så ser jag förväntansfullt fram emot det nya året. Det är så mycket jag vill göra, förändra och förbättra! 2013 blir ett fartfyllt och fantastiskt år, det ska jag se till! 
 
 
 
 
 
 
 

EricaJonsson

Lchf, träning, kärlek och allt som ger krydda åt min vardag!

RSS 2.0