Det här med att göra aktiva val

Jag har funderat över termer som man säger när man har gjort ett val. Det här med att "man är mänsklig" och att "ingen är perfekt". Det sägs ofta i samband med att man har gjort ett val om att frångå sin kostplan, att man ligger hemma på soffan en dag då man egentligen skulle ha tränat eller i allmänhet då man har gjort, eller inte har gjort, något man ska eller inte bör göra.
 
Låter det krångligt? Det jag menar är att det sägs som ett försvar till ett val man har gjort, antingen då man väljer att äta något man egentligen inte borde, eller då man ligger hemma och får dåligt samvete för att man egentligen skulle ha prioriterat att röra på sig.
 
Jag vill påstå att det inte är brist på självdisciplin eller respekt för sig själv då man gör aktiva val. Ett aktivt val är för mig något man tar och som borde tas med gott samvete. Något jag kan stå för och något jag kan se fram emot. Det i sig innebär inte att jag gör dessa val varje gång jag känner för det. Jag tar ett beslut om att till exempel frångå min kost och äta sådant som jag i vanliga fall väljer att inte stoppa i mig. I helgen hade jag en sådan helg. Jag har sedan lång tid tillbaka planerat att äta min nästa mjukglass den dagen då vi åker ner till Övik och valde i samband med den att ta en "ätarhelg". En helg då jag äter det jag vill och känner för eftersom jag, trots att jag väljer bort det 99 procent av gångerna, faktiskt saknar vissa saker som jag fortfarande tycker är gott. För jag menar, bara för att jag väljer att låta bli det allt som oftast behöver det ju inte innebära att jag tycker illa om det, snarare tvärtom. Hela tanken med min kostomläggning har ju varit att försöka bli av med mitt sockersug eftersom det har varit såpass omfattande att jag knappt har kunnat leva utan det tidigare.
 
Jag känner dock att jag har blivit såpass trygg i mig själv och min kost, att jag kan frångå den vid vissa tillfällen. De gånger jag gör ett aktivt val och känner att jag kan göra det med gott samvete. Det jag vill komma fram till är att jag och ni som läser gör val som vi måste stå för. Det handlar egentligen om allt i det stora hela, men framförallt för oss som kämpar med kost, hälsa och träning så kan jag känna att sådana här val behövs. Kanske inte som belöning i sig, men för att känna att de val vi har gjort hitills har varit värd mödan. Det kanske till och med behövs för att vi ska känna att vi orkar fortsätta.
 
I grund och botten handlar det om mig, oss, du, det är våra liv och våra val. Och det är ju just det, ett val. Det är ingen som tvingar mig att äta som jag gör, och det är heller inte som tvingar mig att frångå min kost och träningsplan, det är enbart upp till mig och jag är glad att jag har kommit så långt att jag kan må bra i sådana beslut idag. Tanken var ju inte att gå från ett sjukt beteende till ett annat, jag vill hitta en balans som jag känner att jag mår bra av, en nivå på allt det här som jag kommer orka leva med och jag tror det börjar komma! :)
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

EricaJonsson

Lchf, träning, kärlek och allt som ger krydda åt min vardag!

RSS 2.0