Smör när det smakar som bäst

Det finns en rad olika smör. Oftast när man säger det tänker man på smör som i det gula vi får från grädde. Att man kan smaksätta det med örter, kryddor och grönsaker. Och visst smakar det bra det också, men det är ju inte så att man vill ta en sked och bara stoppa i munnen... i alla fall inte jag ;)
 
Det finns dock smör som är betydligt godare att äta som de är, nötsmör. Och det fina i kråksången är att det går att göra av iprincip vilken nöt som helst! Igår gjorde jag både mandelsmör och hasselnötssmör/nutella. Du kan äta det som det är, ha det i efterrätter, i yoghurt, smoothie, ja.. på det mesta helt enkelt :)
 
Mandelsmör:
2 dl mandlar
½ tsk havssalt
4 msk smält kokosfett
ev. sötning vid behov
 
Gör såhär:
Lägg ner mandlarna i en matberedare och mixa mandlarna till ett fint mjöl.
Tillsätt sedan salt och det smälta kokosfettet. Kör en stund tills allt har tagit ihop.
Smaka av och söta vid behov. Häll i en tät burk och förvara i kylskåpet.
 
Hasselnötssmör med kakao/nutella:
3 dl hasselnötter
3 msk stevia strö
1 krm vaniljpulver
3 msk smält kokosfett
2 msk kakao
 
Gör såhär:
Lägg ner hasselnötter i en matberedare och mixa tills nötterna blivit mjöl. Fortsätt sedan att mixa tills nötterna/mjölet blivit till en "smet". Hasselnötter utsöndrar egen olja, det är den du vill ska komma fram. När det blivit till en nötsmet, tillsätt resten av ingridienserna och fortsätt mixa en stund. Smaka av och häll ner i en tät burk och ställ i kylskåpet.
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

EricaJonsson

Lchf, träning, kärlek och allt som ger krydda åt min vardag!

RSS 2.0